Tilbage til analyseoversigten

Én ud af tre kender FSC-mærket

18. marts 2013
Cirka en tredjedel af danskerne kender FSC-mærket for bæredygtige trævarer. Halvdelen af befolkningen mener, at politikerne har ansvaret for at bevare verdens regnskov. Mange tror endvidere, at en fjerdedel af verdens skove drives efter FSC-principper, og forventer, at deres kommune køber bæredygtige trævarer. Dermed fraviger danskernes opfattelse af udbredelsen af bæredygtigt skovbrug en del i forhold til realiteterne.

FSC halter efter Ø-mærket

I 2012 tilkendegiver cirka 1 ud af 3 danskere, at de kender FSC-mærket. Dermed halter kendskabet til FSC-mærket efter det økologiske Ø-mærke, som næsten alle kender (97 pct.). Kendskabet til FSC-mærket ligger i 2012 på samme niveau som 2011 (35 pct.).

Mens næsten alle danskere kender Ø-mærket, er der blot cirka en tredjedel, der kender FSC-mærket for bæredygtigt skovbrug.

Politikernes ansvar at bevare regnskov

FSC-mærket sikrer kort sagt bæredygtig skovdrift, hvor skoven ikke forsvinder hurtigere, end den kan nå at vokse op igen – også i regnskovsområder. Danskerne peger på flere forskellige aktører, som ansvarlige for at bevare regnskoven. Flest danskere prioriterer, at det er politikernes ansvar at regnskoven bevares. Mange mener også at træproducenterne og forbrugerne har et stort ansvar.

”Prioriter venligst følgende efter hvem, du mener, bærer det største ansvar for at bevare regnskoven?”

Delt holdning til kommunernes ansvar

Mange danskere har en forventning om, at deres kommune køber ansvarligt ind. Næsten 2 ud af 5 forventer, at deres kommune enten ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” køber produkter, der er FSC-mærkede (eller opfylder tilsvarende krav), når det f.eks. gælder materialer til byggeri eller inventar. En smule mere end 1 ud af 5 forventer ”i mindre grad” eller ”slet ikke”, at deres kommune har en sådan indkøbspolitik.

”I hvilken grad forventer du, at din kommune køber materialer til f.eks. byggeri eller inventar med FSC-mærket eller tilsvarende krav?” 14 pct. svarer "i meget høj grad".

Mange tror kommunen har pligt til at købe bæredygtigt træ

Næsten 1 ud af 3 tror, at de danske kommuner har pligt til at købe bæredygtige træprodukter. Det er dog ikke tilfældet. Statsforvaltningen har endvidere i oktober 2012 fastslået, at kommunerne har ansvar for at købe bedst og billigst ind, hvilket i en konkret sag f.eks. ikke omfattede fairtrade-varer, hvilket komplicerer situationen for kommuner, der gerne vil have ansvarlighed i fokus i deres indkøb.

”Hvilket af nedenstående udsagn er rigtigt? Kommuner har pligt til at købe FSC-mærkede varer eller varer med tilsvarende krav bag/ Kommuner har ikke pligt til at købe FSC-mærkede varer eller varer med tilsvarende krav bag”

Befolkning overvurderer udbredelse af bæredygtig skov

Danskerne tror, at der er fem gange mere skov, der dyrkes efter FSC-principperne, end tilfældet er. I gennemsnit tror befolkningen, at mere end en fjerdedel af verdens skov (26 pct.) dyrkes efter FSC’s principper om bæredygtig skovdrift. Reelt er arealet i 2012 cirka 5 procent.

Designmøbler skal være bæredygtigt produceret

Er huset indrettet med lækre designmøbler, er der også en udbredt forventning til, at de er produceret af bæredygtigt træ. Næsten halvdelen af befolkningen (47 pct.) forventer ”i høj grad” eller ”i meget høj grad”, at designmøbler er FSC-mærkede eller har tilsvarende miljøkrav bag sig. Er møblerne derimod billige, falder forventningen til, at de er bæredygtigt produceret. Blot 1 ud af 10 forventer ”i høj grad” eller ”i meget høj grad”, at billige møbler er FSC-mærkede eller har tilsvarende miljøkrav bag sig.

”I hvilken grad forventer du, at designmøbler/billige møbler er FSC-mærkede eller har tilsvarende miljøkrav bag sig?”

Trævarers oprindelsesland ligegyldigt

Når vi køber trævarer, er der langt imellem de forbrugere, der kigger efter, hvilket land træet kommer fra. Cirka 1 ud af 5 kigger ”altid” eller ”ofte” efter trævarernes oprindelsesland. Næsten halvdelen (47 pct.) kigger kun ” sjældent” eller ”aldrig” efter dette.

”Hvor ofte kigger du efter, hvilket land træet kommer fra når du køber trævarer?” En fjerdel af danskerne kigge altid eller ofte efter, hvilket land deres trævarer kommer fra."

  • Vidste du, at:

    Coop støtter bæredygtig skovforvaltning i regnskoven i Honduras i samarbejde med miljøorganisationen Verdens Skove. Læs mere om Coops FSC-arbejde.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter 1025 respondenter. Den er gennemført i uge 35, 2012. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år. 

Lars Aarup

Analysechef
30919266