Tilbage til analyseoversigten

1 ud af 3 går på slankekur

22. januar 2013
I løbet af en toårig periode er 1 ud af 3 danskere på slankekur. En tredjedel af disse er normalvægtige. De populære slankekure er at tælle kalorier og at undgå kulhydrater. Det er især kvinderne, der benytter sig af slankekure. Men mænd oplever i højere grad end kvinder en langvarig effekt af slankekure.

Mange danskerne i slanketanker i januar

Januar er lig med overvejelser om slankekur for mere end 4 ud af 10 danskere (43 pct.). De udtrykker, at de enten ”måske”, ”sandsynligvis” eller ”helt sikkert” vil være på slankekur i den første måned i 2013.

”Vil du gå på slankekur i januar næste år?” 14 pct. af danskerne svarer: ”Ja, helt sikkert”.

1 ud af 3 går på slankekur

Det er udbredt blandt danskerne at gå på slankekur. 3 ud af 10 danskere har i løbet af de seneste to år været på slankekur (33 pct), og det er især kvinderne, der arbejder på at komme af med kiloene. For ser man udelukkende på kvinderne er det 4 ud af 10, som har været på slankekur i denne periode.

”Har du været på slankekur inden for de seneste to år?” 4 ud af 10 kvinder svarer: ”Ja”.

Flertal stadig overvægtige efter slankekur

Et flertal af dem, der har været på slankekur i løbet af de seneste to år, ligger stadig over deres normalvægt, målt ud fra deres vægt og højde (omregnet til BMI). Dette udelukker dog ikke, at slankekuren har haft en effekt.

”Har du været på slankekur inden for de seneste to år?” Ud af dem, der svarer ”ja”, er mere end halvdelen stadig overvægtige.

Vi tæller stadig kalorier

Det er stadig mange danskere, der simpelthen tæller kalorierne i deres mad, når de er på slankekur (27 pct.). Rigtig mange bruger også den såkaldte ”stenalderkost” i form af et lavere indtag af kulhydrater/stivelse (21 pct.). Færre bruger f.eks. en pulverkur (9 pct.) eller rådspørger en diætist (8 pct.).

Flertal er hyppigt på vægten

En stor del af danskerne træder tit op på badevægten. 6 ud af 10 tjekker vægten mindst en gang om måneden. Næsten 1 ud af 10 gør det hver dag.

”Hvor ofte vejer du dig?” 60 pct. gør det mindst én gang om måneden.

Tøjet sladrer om vægten

Danskerne finder selv ud af, om de har taget på i vægt. Flest danskere opdager nemlig en vægtstigning ved at deres tøj strammer, ved at kigge på badevægten eller når de ser sig i spejlet. Relativt få bliver gjort opmærksom på deres vægtstigning ved, at andre siger det til dem.

”Hvordan lægger du mærke til det, hvis du eventuelt har taget på?” Flest opdager det ved, at tøjet strammer.

Mænd oplever større effekt af slankekure

Markant flere mænd end kvinder oplever en vedvarende effekt af deres slankekur, når de ser tilbage på de seneste to års slankekure. Og omvendt er der markant flere kvinder end mænd, som fortæller, at der ingen vedvarende effekt er efter deres slankekure.

Mænd oplever hyppigere vedvarende effekt af slankekure end kvinder.

Danskerne har stabile slankevaner

Der er et stabilt antal danskere, som lejlighedsvist går på slankekur. Både i 2009 og ved udgangen af 2012 svarer 1 ud af 3 danskere, at de har været på slankekur i løbet af de seneste to år.

”Har du været på slankekur inden for de seneste to år?” 1 ud af 3 danskere svarede ”ja” i både 2009 og 2012.

  • Vidste du, at:

    På tværs af alle vægtklasser er der flere kvinder end mænd, der har været på slankekur i løbet af de seneste to år. Kilde: Coop Analyse.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Ovenstående bygger på to undersøgelser. En fra uge 51, 2012, med 1010 respondenter og en fra i uge 9, 2009, med 1001 respondenter. I begge undersøgelser er respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi. Undersøgelserne er repræsentative i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.