Tilbage til analyseoversigten

8 ud af 10 overvejer ikke fisks bæredygtighed

15. april 2013
Stort flertal af danskerne overvejer ikke, hvordan fisken, de spiser, er produceret og kender ikke til mærkningen for bæredygtig fisk, kaldet MSC. Et flertal af danskerne spiser fisk mindst en gang om ugen.

Flertal overvejer ikke, hvor fisken kommer fra

8 ud af 10 danskere overvejede ikke fiskens bæredygtighed, sidste gang de købte fisk til aftensmad, det drejer sig om forhold som f.eks. om det er en truet art, eller hvordan den blev fanget.

”Sidst du/I købte fisk til aftensmad, tænkte du/I da over, hvor fisken stammer fra, fangstmetode, om det var en truet art m.v.?” 8 ud af 10 svarer ”nej”.

2 ud af 3 kender ikke til mærke for bæredygtig fisk

2 ud af 3 danskere kender ikke mærket for bæredygtigt fiskeri, MSC. Forkortelsen står for Marine Stewardship Council og har udviklet standarder for bæredygtigt fiskeri og sporbarhed af fisk og skaldyr. Organisationen administrerer et internationalt certificerings- og mærkningsprogram for bæredygtige fisk.

”Kender du dette mærke?” 2 ud af 3 kender ikke MSC-mærket.

6 ud af 10 spiser fisk ugentligt

Det er udbredt blandt danskerne at spise fisk. 6 ud af 10 oplyser, at de spiser fisk mindst en gang ugentligt. 3 pct. spiser aldrig fisk.

”Hvor ofte spiser du fisk?” 6 ud af 10 gør det mindst en gang om ugen.

Flertal køber fisk i supermarkedet

De danske supermarkeder er det mest populære sted at købe fisk. Mere end halvdelen af danskerne købte fisk i supermarkedet, sidste gang de købte fisk til aftensmad.

Sidst du/I købte fisk til aftensmad, hvor købte du/I den da?

Problematiske fisk er: tun, ål og torsk

Forbruget af nogle fiskearter kan være problematisk på grund af f.eks. overfiskeri. Flest danskere peger på tun, ål og torsk som de arter, som falder inden for kategorien af fisk, hvor forbruget af dem kan være problematisk på grund af ubæredygtige fangstmetoder, stort udsmid af fisk, fangst af truede fiskearter eller en negativ påvirkning af havmiljøet i øvrigt.

”Vores forbrug af nogle typer fisk er problematisk på grund af ubæredygtige fangstmetoder, stort udsmid af fisk, fangst af truede fiskearter samt negativ påvirkning af havmiljøet i øvrigt. Hvilke af følgende fiskearter har du hørt om, at der kan være problemer med, i forhold til en eller flere af ovenstående problematikker?” 37 pct. svarer ”tun”.

10 kr. er for meget for MSC-mærkede rejer

En pakke frosne rejer fra Nordatlanten kan i dag købes i dagligvareforretning for 18 kr. En tilsvarende pakke med MSC-mærket kan købes for 28 kr. 1 ud af 2 danskere svarer ”nej” til at de vil betale denne prisforskel for at få MSC-mærkede rejer i indkøbskurven.

”Hvis en pakke frosne rejer på 150 g fra Nordatlanten i dag koster i dag 18 kr., vil du så være villig til at betale 28 kr. for tilsvarende produkt, hvis den er mærket med MSC-mærket?” 1 ud af 2 danskere svarer ”nej”.

3 ud af 10 vil betale 20 kr. for MSC-mærket tun

Adspurgt om danskerne er villige til at betale mere for en dåse tun med MSC-mærket, svarer 3 ud af 10 ”ja”. Hvis en dåse tun i dag koster 15 kr., vil denne gruppe af folk, der gerne vil betale ekstra for et MSC-mærket produkt, i gennemsnit villige til at betale 20 kr. for en dåse MSC-mærket tun.

"Hvis en dåse tun i dag koster 15 kr. Hvor meget mere ville du være villig til at betale, for at få den i en ”MSC-udgave” med bæredygtig tun?" 3 ud af 10 vil gerne betale ekstra for MSC-mærket tun.

  • Vidste du, at:

    I februar 2013 var der mere end 190 certificerede fiskerier i MSC-programmet.

     

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Surveydata kommer fra en undersøgelse med 1018 respondenter gennemført i uge 9, 2013. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.