Tilbage til analyseoversigten

Børn og deres madpakker

23. oktober 2012
De danske børn er glade for deres madpakker, som de på mange områder bedømmer rigtig positivt. Mange børn glæder sig til deres madpakker, som de vurderer som sunde og enten gode eller meget gode.

Skolemadpakken er stadig meget udbredt

Madpakker er fortsat en klassiker i spisefrikvarteret i landets skoler. Mere end 5 ud af 6 skolebørn oplever at få madpakker med i skole (86 pct.). Blot i alt 1 ud af 10 får enten penge med til mad, får mad fra en kantine eller får mad af venner.

"Har du nogensinde madpakke med i skolen?"

Børnene giver madpakken gode karakterer

Når børnene bliver bedt om at bedømme deres seneste madpakke, giver de fleste børn madpakken gode karakterer. Næsten 1 ud af 3 finder deres madpakke "meget god", over halvdelen bedømmer den seneste madpakke som "god", og kun 1 ud af 100 finder den seneste madpakke direkte "dårlig".

"Hvor god eller dårlig synes du din seneste madpakke var?"

Nyheder velkomne i madpakken

De fleste børn kan godt lide, når madpakken indeholder noget, der ikke altid er der. Næsten 2 ud af 3 angiver, at de gerne vil have, at der er noget nyt i deres madpakke. Dog er der også en gruppe af mere konservative børn, cirka 1 ud af 5 børn takker nej til noget nyt i madpakken.

"Hvilke af nedenstående udsagn passer bedst på dig?"

Mor smører oftest madpakken

Når madpakken skal smøres, er det oftest mor, der gør det. På andenpladsen kommer barnet selv, og faderen i familien kommer ind på en tredjeplads, når man spørger børnene, hvem der som regel smører madpakken.

 

"Hvem smører som regel din madpakke?" (Flere svar mulige, derfor en total over 100 pct.).

 

Stor selvbestemmelse over madpakken

Børn er i høj grad med til selv at bestemme, hvad der skal i deres madkasser. 4 ud af 10 bestemmer altid selv, hvad de skal have med, og lidt over halvdelen bestemmer "nogle gange", hvad der skal i deres madpakke.

"Bestemmer du selv, hvad der skal være i din madpakke?"

Børn: Vores madpakker er sunde

De sunde madpakker er de mest udbredte. Næsten 2 ud af 3 børn vurderer deres egen madpakke som sund, mens næsten 1 ud af 3 giver deres madpakke en mere blandet bedømmelse som "både/og".

"Synes du, at din seneste madpakke var sund?"

Madpakken skaber forventningens glæde

Hvis forventningens glæde er den største, burde der være megen glæde om formiddagen i skoleklasserne. Mere end 6 ud af 10 børn glæder sig som regel til dagens frokost fra madkassen.

"Glæder du dig som regel til din madpakke?"

Masser af groft brød i madpakkerne

De medvirkende skolebørn er også blevet spurgt om, hvad de havde med i den seneste madpakke. Mange har valgt ikke at svare, men der tegner sig alligevel et billede af, hvad der bliver pakket i madkasserne. Mindst 40 pct. har groft brød med i form af rugbrød eller andet grovbrød. Mindst 30 pct. har frugt og/eller grønt med, det kan være alt fra et æble til en pastasalat. Mindst 18 pct. har leverpostej med, mindst 15 pct. har skinke eller hamburgerryg med, mindst 15 procent har agurk med og mindst 13 pct. har æg med. Når det kommer til spegepølse har mindst 12 pct. dette med, og det samme gælder for gulerod. Mindst 11 pct. har kylling med og mindst 9 pct. oplyser at de har æble med, det samme gælder for ost.

Den bedste madpakke

De medvirkende skolebørn er også blevet spurgt om, hvad det bedste er at få med i madpakken. Mange har valgt ikke at svare, men der tegner sig alligevel et billede af en favorit. Mindst 9 pct. har pizza som den mest populære spise at få med i madpakken. Mange vil dog også gerne have sunde sager med: I alt vil mindst 26 pct. af børnene gerne have frugt eller grønt med i madpakken, når man ser på summen af alle svar såsom: banan, æble, gulerod etc. Søde sager er langt fra så populære som frugt og grønt, blot mindst 9 pct. ønsker sig slik, chokolade, Oreo, Nutella eller blot ”noget sødt” med i madpakken.
  • Vidste du, at:

    Undersøgelsen præsenteret ovenfor stammer fra spørgsmål til børn. Læs også vores undersøgelse af madpakker, hvor vi stillede spørgsmål til forældregenerationen: Skolemadpakken er fyldt med gamle kendinge.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter 796 respondenter, som alle er børn i alderen 12-15 år. Den er gennemført i uge 37, 2012. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning på 12-15 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266