Tilbage til analyseoversigten

Danskerne elsker ketchup

8. november 2011
Halvdelen af danskerne synes, at ketchup hverken er sundt eller usundt. Mænd spiser oftere ketchup end kvinder og unge mere end ældre.

Ketchup på bordet jævnligt

Mere end hver fjerde dansker (27 pct.) spiser ketchup ugentligt. Halvdelen (50 pct.) spiser ketchup hver 14. dag. Kun seks pct. af danskerne spiser aldrig ketchup. Og så er mænd tilsyneladende gladere for ketchup end kvinder. I hvert fald spiser hver tredje mand (36 pct.) ketchup ugentligt. Det samme gør kun hver femte (19 pct.) kvinde. På samme måde spiser mere end hver anden kvinde (52 pct.) ketchup månedligt eller sjældnere. Det samme gælder for hver tredje mand (34 pct.). Der er ikke flere mænd end kvinder, der spiser ketchup, kvinderne gør det bare i mindre grad.

"Hvor ofte spiser du ketchup?" Mænd spiser oftere ketchup end kvinder.

Ketchuppen hedder oftest Heinz

Danskernes foretrukne ketchupmærke er Heinz, som næsten hver anden (49 pct.) af dem, der spiser ketchup, oftest bruger. 29 pct. bruger Beauvais. Geografi har meget at skulle have sagt, når det gælder ketchup-mærke. På Sjælland skal der Heinz på bordet, særligt i København og omegn. Det svarer mere end tre ud af fem. Det er ikke så vigtigt i Jylland, hvor gennemsnitligt to ud af fem oftest bruger Heinz. 46 pct. af nordjyderne foretrækker Beauvais. Det gør kun 17 pct. af københavnerne.

”Hvilket ketchupmærke bruger du/I oftest?” Grafen viser, hvor i landet ketchuppen skal hedde Heinz.

Ketchup og alder

Der er ingen tvivl: De unge spiser oftere ketchup end de ældre. Mens mere end hver tredje (36 pct.) i alderen 15-34 år spiser ketchup på ugentlig basis, gør kun 15 pct. af de ældre over 55 år det samme. Der er også flere ældre i alderen 55-74 år, der aldrig spiser ketchup. Det gælder hver tiende (10 pct.) ældre. Det samme gælder for hver tyvende i alderen 15-34 år.

Smagen af ketchup

Vi kan godt lide smagen af ketchup. Det svarer syv ud af ti danskere (72 pct.). Kun syv pct. bryder sig ikke om smagen. De unge er tilsyneladende gladere for smagen af ketchup end de ældre. Næsten otte ud af ti (77 pct.) af de unge synes, at ketchup smager godt. Det samme synes seks ud af ti over 55 år (59 pct.).

Sund ketchup?

Hver tredje dansker (32 pct.) mener, at ketchup er usundt, mens 15 pct. tror, at det er sundt. Næsten hver anden (47 pct.) mener, at ketchup hverken er sundt eller usundt. Undersøgelsen viser også, at jo sundere, vi tror, ketchup er, jo oftere spiser vi tomatsaucen. Faktisk spiser næsten dobbelt så mange af dem, der vurderer ketchup til at være sundt, tomatsaucen på ugentlig basis i forhold til dem, der mener, ketchup er usundt.

”Hvor sundt eller usundt mener du ketchup er?” Hver anden dansker mener, at ketchup hverken er sundt eller usundt.

Den økologiske ketchup

Om ketchuppen er økologisk eller ej, betyder ikke så meget. Knap hver femte (18 pct.) foretrækker den økologiske ketchup, mens mere end hver tredje (36 pct.) helst vil have den almindelige. Det er særligt de højtuddannede, der foretrækker den økologiske ketchup. Således svarer 30 pct. af dem med en lang uddannelse bag sig, at ketchuppen helst skal være økologisk. Kun 12 pct. af dem med en kort uddannelse svarer det samme.

”Foretrækker du økologisk eller almindelig ketchup?” Jo længere uddannelse, jo større ønske om økologisk ketchup.

Uenighed om ketchup i parforholdet

Det er ikke alle par, der er enige om, hvilken ketchup der skal stå i køleskabet. Og uenigheden er størst blandt de 15-34-årige, hvor hvert fjerde par (23 pct.) er uenige om, hvilken ketchup der er bedst. Det samme gælder for kun hvert tiende (ni pct.) af parrene over 55 år. Dem med høj personlig indkomst er mere enige med partneren om, hvilken ketchup der smager bedst, end dem med lav personlig indkomst. Kun ti pct. af dem med høj indkomst kan ikke blive enige. Det samme gælder for hver femte (21 pct.) af dem med lav personlig indkomst.
  • Vidste du, at:

    Ketchup består i dag grundlæggende af tomater, vineddike, sukker, salt, allehånde, nelliker og kanel. Men ketchup er ikke altid blevet lavet af tomater. Ketchup var oprindelig et fællesnavn for sauce, typisk baseret på svampe eller fisk, tilsat forskellige krydderurter.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    983 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 47, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.