Tilbage til analyseoversigten

Fakta om de danske vin-vaner

19. januar 2016
Mænd drikker helst rødvin, mens flere kvinder foretrækker de hvide og mousserende. Næsten halvdelen af os køber bag-in-box vin, som vi gerne serverer i kassen. Og så er vi generelt ligeglade med, om vinen er økologisk og hvilket brand, der står bag.

De ældre drikker oftere vin

Hver ottende voksne dansker (13%) drikker vin mindst fire gange om ugen. For tre ud af fem (62%) sker det højest tre gange om måneden eller sjældnere. Det er særligt de ældre, der sætter pris på vin på daglig basis. Til gengæld svarer de også i højere grad end de øvrige aldersgrupper, at de kun drikker vin i forbindelse med et måltid. Undersøgelsen viser ikke, hvor meget vin, danskerne drikker ad gangen.

Grafen viser, hvor ofte danskerne drikker vin. Syv procent gør det dagligt.

Vin-forskelle på kvinder og mænd

Lidt flere mænd end kvinder drikker vin dagligt, ligesom flere mænd end kvinder gerne drikker vin alene. De fleste danskere (70%) foretrækker rødvin. Det gælder for 80% af mændene og 59% af kvinderne, som til gengæld i højere grad end mændene foretrækker hvid- og mousserende vin. Én ud af fire vælger sommetider en vin, fordi den har en flot etikette. Lidt flere kvinder end mænd vælger til og fra på denne måde.

Grafen viser, at otte ud af ti mænd foretrækker rødvin. Det samme gælder for seks ud af ti kvinder, som til gengæld i højere grad end mænd sætter pris på hvidvin og bobler.

Bag-in-Box på bordet

46% af danskerne køber Bag-in-Box vin. Når den skal serveres, stiller knap halvdelen gerne kassen på bordet, mens 52% hælder den op i glas eller karaffel inden servering. Knap én ud af tre (31%) har mellem en og seks flasker vin liggende derhjemme. To procent har mere end 100 flasker. Langt de fleste af os opbevarer vinen i køkkenet.

Én ud af 50 danskere har mere end 100 flasker liggende derhjemme. De fleste (knap én ud af tre) har mellem en og seks flasker liggende.

Merlot fra Italien

Når vi køber vin, ser de fleste af os særligt efter, hvor i verden vinen kommer fra, hvilken drue den er produceret på og hvad den koster. Det gælder både, når vi køber hverdagsvin og vin til gæster. Til gengæld er bl.a. økologi, brand og alkoholprocent ligegyldigt for de fleste. Undersøgelsen viser, at de fleste danskere, der har et favorit-vinland, peger på Italien, mens den drue, som flest nævner som deres favorit, er Merlot. Billedet til højre viser, hvilke andre vin-producerende lande, der ellers nævnes. Jo flere, der nævner landet, jo mere fylder det.
  • Vidste du, at:

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter 1.000 respondenter og den er gennemført i uge 37, 2015. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi og undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 18-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266