Tilbage til analyseoversigten

Fisk til aftensmad

5. oktober 2012
Fisk til aftensmad er mest populært i og nord for København. Mindst populær er spisen der, hvor den ofte trækkes i land - i Nord- og Vestjylland. Mest fisk bliver der spist blandt de ældre og de højtuddannede.

Ældre i front med at spise fisk

Der er forskel på, hvor flittige danskerne er til at sætte fisk på aftenbordet. De yngre danskere på 15-34 år spiser færrest fisk. Kun knap hver tiende (9,1%) får fisk til aftensmad på en gennemsnitlig aften. Blandt de 55-74-årige er tallet 13,1%. Dermed er de ældres forbrug af fisk næsten 40% større end de unges.

Appetitten på fisk til aftensmad stiger med alderen.

Flest fisk i og nord for hovedstaden

Duften af frisklavet fisk til aftensmad stiger oftest op fra et komfur i eller omkring København. Befolkningen i hovedstadsområdet samt nordsjællænderne spiser nemlig markant mere fisk til aftensmad end resten af befolkningen. Mindst fisk bliver der spist på nogle af de egne, hvor fiskerierhvervet ellers har lange traditioner, nemlig Vest- og Nordjylland.

Der bliver spist færrest fisk i Vest- og Nordjylland. Tallene i grafen er indekserede og viser, at der nord for København bliver spist 32% mere fisk til aftensmad end landsgennemsnittet.

Lysten til fisk stiger med uddannelsesniveauet

Jo længere uddannelse man har, desto større chance er der for at finde fisk på middagstallerkenen. Folk med lange uddannelser spiser markant oftere fisk end dem med kortere uddannelser.

Lysten til at spise fisk til aftensmad stiger med uddannelsesniveauet.

Fisk er yt om søndagen

Fisk egner sig tilsyneladende mindre godt en søndag, hvor fisk til aftensmad ligger et godt stykke under gennemsnittet. Mest fisk bliver der spist onsdag, torsdag og fredag.

Fredag er den mest populære dag at spise fisk på. Søndag bliver der spist færrest fisk til aftensmad.

  • Vidste du, at:

    Hvis du vil være med til at sikre, at din fisk kommer fra en bestand, der hverken er truet af overfiskeri eller udryddelse, kan du købe MSC-mærkede fiskeprodukter.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres og som p.t. indeholder mere end 1 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266