Tilbage til analyseoversigten

Hjemmebag lever

25. september 2013
Danskerne er glade for hjemmebag og kaster sig gerne ud i det. Særligt begejstrede er kvinderne, der bager oftere end mænd – som til gengæld i større omfang tyr til brødblandinger. Og så er hjemmebagt brød og boller mere udbredt i familier med børn.

Hjemmebag er hyggeligt

Én ud af tre danskere bager brød, boller eller lignende hver 14. dag eller oftere, mens hver femte aldrig bager. Kvinder bager oftere end mænd og børnefamilier oftere end husstande uden hjemmeboende børn. De fleste, der bager brød og boller, gør det, fordi de synes, det er sjovt eller hyggeligt. Mange bruger også den ekstra tid i køkkenet, fordi de synes, hjemmebag smager bedre. Få gør det til gengæld for at spare penge.

Én ud af tre (33 procent) bager brød, boller eller lignende hver 14. dag eller oftere. 17 procent gør det aldrig. Kvinder bager oftere end mænd og børnefamilier oftere end husstande uden hjemmeboende børn.

Børnefamilier bager mere

Begejstringen for hjemmebag er særlig stor i hjem med børn, for her bager næsten halvdelen brød eller boller mindst hver 14. dag. Det samme gælder kun i hvert fjerde hjem uden hjemmeboende børn.

I hvert fjerde hjem med hjemmeboende børn bliver der bagt brød ugentligt eller oftere.

Næsten hver tredje bager økologisk

Af dem, der bager, svarer mere end én ud af fire (29 pct.), at de som regel bruger økologisk mel, når de bager brød og boller. Det gælder særligt blandt de højtuddannede, hvor dobbelt så mange bager økologisk som blandt de kortuddannede.

Når du bager brød eller boller, bager du så som regel med økologisk eller almindelig, konventionelt mel?

Brødet bliver oftest lavet fra bunden

Mere end to ud af fem af dem, der bager, bruger aldrig en brødblanding, hvor de kun skal tilsætte vand og gær. Knap én ud af fem (17 pct.) gør det hver eller hver anden gang. Særligt mænd er fans af brødblanding, som de markant oftere tyr til end kvinder.

Når du bager brød, hvor ofte bruger du brødblanding, hvor du kun skal tilsætte f.eks. vand og gær?

  • Vidste du, at:

    Fødevarestyrelsen anbefaler, at man, når man bager selv, lader cirka halvdelen af melet være fuldkornsmel, grahamsmel eller lignende. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kernen er taget med – også skaldelene og kimen, for det er her, de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre findes (kilde: altomkost.dk).

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen er gennemført i uge 23, 2013 og omfatter 1.009 respondenter.

    Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi og undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.