Tilbage til analyseoversigten

Hver femte føler sig presset til at give drikkepenge

27. juni 2011
Ni ud af 10 danskere spiser på restaurant mindst én gang i løbet af året – og heraf giver fire ud af 10 normalt drikkepenge. Næsten hver femte gør det dog primært, fordi de føler sig presset til det. De fleste – otte ud af 10 - giver mellem 11 og 50 kroner i drikkepenge

Flest unge spiser ude

Flere unge end ældre spiser ude årligt
Unge under 35 år er den gruppe af befolkningen, hvor flest – 95 pct. - har været på restaurant inden for det seneste år, mens det gælder for 88 pct. af danskerne på 55 år og derover. Fire ud af 10 (39 pct.) restaurantgæster siger, at de altid eller ofte giver drikkepenge.

Flere unge end ældre giver ikke drikkepenge

De unge giver ikke drikkepenge
Til gengæld topper de unge også, når det gælder om at holde pengepungen i lommen. Således svarer 18 pct. af de 15-34-årige, at de aldrig giver drikkepenge, mens det gælder for seks pct. af de ældre. På samme vis svarer kun otte pct. af de unge, at de altid giver drikkepenge, mens det gælder hver femte (20 pct.) på mindst 55 år.

Drikkepenge – af lyst eller nød?

18 pct. føler sig presset til at give drikkepenge
Næsten hver femte restaurantgæst (18 pct.) føler sig ofte eller altid presset til at give drikkepenge. Seks ud af 10 (64 pct.) svarer dog, at de aldrig eller kun sjældent føler sig presset til at tippe tjeneren.

Så meget giver vi tjeneren

Flest giver mellem 11 og 50 kroner i drikkepenge
Når det gælder størrelsen af drikkepenge, deler danskerne sig i to lige store grupper. Fire ud af 10 gav mellem 11 og 25 kroner, sidst de var ude at spise – og et tilsvarende antal gav mellem 26 og 50 kroner. De resterende 20 pct. gav enten 10 kroner eller derunder (10 pct.) eller flere end 50 kroner (10 pct.).
  • Vidste du, at:

    Drikkepenge i udlandet er ofte en helt afgørende del af de ansattes løn. I USA forventes det således, at man lægger 15-20 pct. oveni restaurantregningen, ligesom såvel frisører som rengøringspersonale og garderobevagter er afhængige af tips. Også på de fleste store turistmål er drikkepenge en integreret del af lønpakken.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    912 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 2, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266