Tilbage til analyseoversigten

Kødet er vigtigst

22. juni 2011
Det er kødet, der afgør, hvad vi får til aftensmad. Tre ud af fire danskere lader kødet bestemme, hvad de skal have at spise.

Kødet bliver valgt først

En ud af tyve lader de grove grøntsager råde
Når vi skal beslutte, hvad aftensmaden skal bestå af, så er det kødet, vi beslutter os for første. Det svarer 72 pct. i undersøgelsen. Knap hver femte (18 pct.) tager udgangspunkt i de stivelsesholdige fødevarer som kartofler, pasta og ris. Kun en ud af tyve tager udgangspunkt i de grove grøntsager som rodfrugter og kål.

Mænd er til kartofler, kvinder til det grønne

Flere kvinder end mænd går efter salaten
25 pct. flere mænd end kvinder tager udgangspunkt i kartofler og pasta, når de skal beslutte, hvad middagstallerkenen skal byde på. Til gengæld tager dobbelt så mange kvinder som mænd udgangspunkt i salat, agurk, tomat og lignende vandholdige grøntsager, når de skal planlægge aftensmaden.

Det kniber med inspirationen

Flere kvinder end mænd savner inspiration
Iderigdommen svigter os mest i hverdagene, når vi skal planlægge aftensmaden. Mere end hver anden (54 pct.) mangler inspiration til hverdagsaftensmaden. Og det er især kvinderne, der mangler inspiration. Mens 36 pct. af mændene svarer, at de ikke savner inspiration til et eneste af dagens måltider, svarer kun 22 pct. af kvinderne det samme. Og så savner de ældre øjensynligt ikke inspiration til måltiderne i samme grad som de unge. 47 pct. af de 55-74-årige svarer i undersøgelsen, at de ikke savner inspiration. Kun 19 pct. af de 15-34-årige siger det samme.

Vi spiser oftest sammen

Vi mødes ved middagsbordet
Vi spiser oftest aftensmad sammen. Undersøgelsen viser, at langt de fleste mødes over aftensmaden på daglig basis

Kvinderne bestemmer aftensmaden

Det er kvinderne, der afgør, hvad menuen står på til aftensmad. Syv ud af ti kvinder svarer, at de bestemte, hvad der blev serveret til aftensmad i går. Kun hver anden mand svarer det samme. Tallene viser, at nogle par er fælles om at aftale middagen.
  • Vidste du, at:

    De mest almindelige typer kød, som indtages i Danmark, stammer fra kylling eller andre typer for fjerkræ (høns, and, gås, kalkun, m.m.), svin, kvæg (køer og kalve) samt fisk. I andre lande spiser man bl.a. heste, hunde, frøer og kaniner.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.108 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 31, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.