Tilbage til analyseoversigten

Kartoflen på tilbagetog

10. marts 2013
En dansk klassiker på aftenbordet, kartoflen, er på tilbagetog. På tre år er forbruget af kartofler til aftensmad faldet med 10 procent. Færrest kartofler bliver der spist i København.

Kartoffelforbruget er faldet med ti procent

Forbruget af kartofler faldt fra starten af 2009 til starten af 2012 med lidt mere end 10%. Den nedadgående tendens for kartofler til aftensmad går på tværs af aldersgrupper og ugedage, og der er således tale om et gennemgående fald i danskerne appetit på kartofler.

De ældste spiser flest kartofler

Der er markant oftere kartofler på middagstallerkenen hos de 55-74-årige end hos de 15-54-årige. På en vilkårlig aften ligger der kartofler på 33% af danskernes tallerken. For de 55-74-årige er tallet 44,6%, mens det kun er tilfældet for 25,4% af de 15-34-årige.

Antallet af danskere, der på en tilfældig aften spiser kartofler til aftensmad. Én ud af fire af de 15-34-årige får kartofler. Det samme gælder for mere end to ud af fem af de 55-74-årige. 

Kartofler på lørdagsmenuen

Der bliver spist flest kartofler til aftensmad om lørdagen. Den mindst kartoffel-tunge dag på ugen er onsdag.

Der bliver spist næsten 20 pct. flere kartofler om lørdagen i forhold til en gennemsnitlig ugedag. Tallene er indekserede, hvor 100=det gennemsnitlige forbrug.

Københavnere spiser færrest kartofler

Der bliver spist flest kartofler i Nord- og Vestjylland samt i region Sjælland og øerne. Færrest kartofler spiser de i København, hvor kun hver fjerde (26,3%) spiser kartofler en helt almindelig aften.

I og udenfor København bliver der spist færrest kartofler til aftensmad. Tallene er indekserede og viser, at københavnerne spiser 22% færre kartofler end den gennemsnitlige dansker, mens det generelt er i Jylland, der bliver spist flest kartofler til aftensmad.

  • Vidste du, at:

    Kartoflen tilhører natskyggefamilien. Den stammer fra Sydamerika, hvor den har været dyrket i over 3000 år. I 80'erne så de fleste skoleelever tegnefilmen: "Eventyret om den vidunderlige kartoffel" fra Statens Filmcentral. I dag kan du se den på YouTube. Søg på titlen.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres og som p.t. indeholder mere end 1 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år. Øvrige resultater stammer fra en repræsentativ survey udført af Coop Analyse i uge 12, 2010, blandt 1.023 respondenter.

Lars Aarup

Analysechef
30919266