Tilbage til analyseoversigten

Mælk til aftensmad

31. maj 2012
Mælk til aftensmad er særlig populært i Nordjylland og står sjældnere på bordet ved københavnernes aftensmåltider. Også hos børnefamilier er mælk til aftensmaden mere populært hos de øvrige danskere.

Over hver tiende dansker drikker mælk til aftensmaden

Når der skal serveres drikkelse til aftensmaden på en helt almindelig aften, indtager mere end én ud af ti danskere mælk til aftensmåltidet. Det er især de yngre og midaldrende danskere i aldersgruppen 15-54 år, der trækker statistikken opad, de er nemlig lidt mere begejstrede for mælk til aftensmaden end folk i alderen 55-74 år.

Mælk er en populær drik til aftensmaden, 11 pct. af danskerne har mælk i glasset til maden på en vilkårlig aften.

Nordjyderne drikker mest, københavnerne mindst

Tørsten efter mælk til aftensmaden er størst hos befolkningen i det nordlige Jylland. På en helt almindelig aften nyder én ud af otte nordjyder et glas mælk til aftensmaden. Samme tørst er mindst hos københavnerne, der drikker markant mindre mælk til aftensmaden end resten af danskerne.

Danskernes indtag af mælk som drikkelse til aftensmaden fordelt på landsdele (tallene er indekseret).

Børn får mælken på aftenbordet

Familier med medlemmer under 18 år drikker oftere mælk til aftensmaden end, det sker i husstande uden medlemmer i denne aldersgruppe. I børnefamilierne er der mælk til aftensmaden i mere end hver 8. familie, mens det i de øvrige familier blot er i hver 10.

Mælk om aftenen er yt om lørdagen

Når der skal drikkelse på bordet til aftensmaden, er lørdagen den dag på ugen, hvor færrest danskere hælder mælk i glasset. Danskerne drikker nemlig markant mindre mælk til måltidet lørdag aften, end de gør alle ugens øvrige aftner. På en helt almindelig lørdag aften bliver der drukket over en fjerdedel mindre mælk til aftensmaden i forhold til en gennemsnitlig ugedag.

Mælk er mindst populært til aftensmaden om lørdagen, ovenfor vises en indekseret opgørelse over hyppigheden af danskernes valg af mælk som drikkelse til aftensmaden.

Lyst til mælk er lille hos de rige

Selvom de har råd til det, drikker de velhavende ikke mere mælk til aftensmaden end andre – tværtimod er mælk til aftensmaden mindst udbredt blandt personer med en høj personlig indkomst. Det ses ved, at personer med en høj personlig indkomst har et forbrug af mælk til aftensmad, der er en fjerdel lavere end gennemsnitsdanskerens.

Danskernes indtag af mælk som drikkelse til aftensmaden fordelt efter indkomst (tallene er indekseret).

  • Vidste du, at:

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres og som p.t. indeholder mere end 900.000 måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne kan betragtes som repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266