Tilbage til analyseoversigten

Madpakken lever!

23. juni 2011
Mange danskere holder troligt fast i den klassiske madpakke - mere end hver femte spiser således madpakke til frokost på alle hverdage. Rugbrød med pålæg eller æg er favoritterne, og vi er generelt ganske godt tilfredse med vores pakker – både dem vi smører til os selv og til andre. Men det kniber med inspirationen.

Fire ud af 10 gør det mindst én gang i ugen

Madpakker er for de aktive
Mens 22 pct. spiser madpakke på alle hverdage, gør fire ud af 10 det mindst en gang i ugen. Samtidig er der dog 43 pct. som siger, at de aldrig spiser en madpakke. Undersøgelsen viser også, at markant færre personer i aldersgruppen 55-74 spiser madpakke hver dag – blot 10 pct. Det kunne tyde på, at madpakker primært er et arbejds- og skolefænomen.

Rugbrød og pålæg vinder

Rugbrød slår alt
Danskerne er et rugbrødsfolk – 74 pct. havde således rugbrød med i den sidste madpakke. 62 pct. havde pålæg som kød, ost eller æg, mens kun godt hver tiende (12 pct.) havde fisk som tun eller makrel på madderne. Markant flere kvinder end mænd pakker gulerødder, salat og andet grønt i madpakken (52 pct. kvinder mod 29 pct. mænd).

Vi mangler inspiration

Mere end hver anden mangler inspiration, når de smører mad til andre
67 pct. er enten tilfredse eller meget tilfredse med den sidste madpakke, de smurte til sig selv. Og endnu flere (71 pct.) er tilfredse med den mad, de smurte til andre. Samtidig viser undersøgelsen dog også, at en del ofte eller af og til savner inspiration til, hvad de skal putte i madpakken – 42 pct. for dem, som smører til sig selv, og 54 pct. af dem, der smører til andre.

Uddannelse og frokostvaner hænger sammen

Flest kortuddannede spiser madpakke hver dag
Den daglige madpakke findes langt oftere på frokostbordet hos personer med kort uddannelse end hos de højtuddannede, viser undersøgelsen (27 pct. mod 12 pct.). Til gengæld er andelen, som aldrig spiser madpakker, omtrent lige stor.
  • Vidste du, at:

    Før industrialiseringen fik de fleste et varmt måltid mad midt på dagen – deraf navnet middag. Stadigt kortere arbejdsdage gik dog ud over frokostpausens længde, og derfor begyndte mange i stedet at medbringe smurt mad på arbejde. Først pakket ind i avispapir, men fra begyndelsen af 1900-tallet i madkasser typisk af blik.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.156 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 24, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.