Tilbage til analyseoversigten

Madplanlæggere spiser mindre take away

27. juni 2011
15 pct. af danskerne spiser take away mindst en gang om ugen – med pizzaen som den klare favorit. Undersøgelsen viser også, at personer som planlægger deres måltider flere dage frem i tiden spiser mindre take away.

Flest unge får mad udefra

Forbruget af take away falder med alderen
Markant flere ældre mellem 55 og 74 år spiser aldrig mad udefra (27 pct.) end unge under 35 (fem pct.). Og mens hver femte unge (21 pct.) får take away en-to gange om ugen, gælder det samme kun for fire pct. af de ældre. Den mest almindelige pris for et take away-måltid er i øvrigt 46-60 kroner pr. person. Det gælder således i fire ud af 10 tilfælde.

Pizza er den klare favorit

Pizzaen er det store hit
Pizzeriaerne sidder tungt på danskernes take away-forbrug. I næsten fire ud af 10 tilfælde (37 pct.) hentede danskerne deres seneste måltid udefra i et pizzeria. Herefter følger fastfood-restauranter og caféer. Børnefamilier vælger oftere pizzeriaet eller fastfood-restauranten end husholdningerne uden børn.

Planlægggere får mindre take away

Manglende madplanlægning fører ofte til mere take away
Folk som planlægger, hvad de vil spise, får mindre take away. 31 pct. af danskerne beslutter således først på selve dagen, hvad de skal spise om aftenen – og heraf ender næsten hver fjerde (24 pct.) med at spise take away en-to gange om ugen. Til sammenligning får kun hver 10. af de, som planlægger måltider mindst en dag frem i tiden take away en-to dage om ugen.

Uddannelse styrer typen af take away

Uddannelse har betydning for typen af take away
Omfanget af uddannelse har betydning for, hvorfra vi får vores take away. Mens 11 pct. af de lavt uddannede således fik deres seneste take away-måltid fra en grillbar og 19 pct. fra McDonald’s eller andre fastfood restauranter, er de tilsvarende tal for personer med en høj uddannelse to og otte pct. Omvendt fik 17 pct. af de højt uddannede deres seneste take away fra en café eller en restaurant, hvilket var tilfældet for ni pct. af de lavt uddannede.
  • Vidste du, at:

    Pizza betyder det samme på alle sprog. En Google-søgning på ordet pizza giver i øvrigt 129.000.000 hits – heraf alene 510.000 på dansk.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.053 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 40, 2009. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266