Tilbage til analyseoversigten

Mange forældre ønsker sig mere aktive børn

27. juni 2011
Næsten hver tredje forælder mener, at deres barn rører sig mindre, når de leger, end de selv gjorde som små. Til gengæld mener otte ud af 10, at deres børn er gode til at lege alene. Og så er brætspil og kort favoritter, når vi forældre skal lege med vores børn.

Brætspil og kort hitter

To ud af tre voksne med børn sætter gang i en aktivitet, en leg eller et spil med deres barn mindst én gang om ugen. 23 pct. gør det én til tre gange om måneden – og næsten hver tiende (9 pct.) svarer, at de begynder på en aktivitet med deres barn mindre end én gang om måneden. Hitlisten over aktiviteter toppes i øvrigt af brætspil og kort, hvilket 37 pct. siger, var det sidste, de legede med deres barn – efterfulgt af ’hobbyting’ som at male, tegne eller lege med ler. På tredjepladsen kommer fysiske aktiviteter – inklusiv spillekonsollen Wii.

To ud af tre går til fritidsaktiviteter

68 pct. af de danske børn går til spejder, musikundervisning eller andre former for fritidsaktiviteter uden for skole- og fritidsordninger, viser undersøgelsen. Otte ud af 10 forældre mener dog samtidig, at deres barn er dygtig til at lege alene, uden at en voksen eller venner og søskende behøver lege med.

Der er legepladser nok…

Der mangler generelt ikke legepladser i Danmark, indikerer undersøgelsen. I hvert fald mener næsten otte ud af 10 forældre (79 pct.), at deres barn har tilstrækkelig adgang til udendørs legepladser. Blot 13 pct. mener, at der er for ringe adgang til plads at lege på.

…og rigeligt med legetøj!

Flere end hver tredje (36 pct.) mener, at deres barn har for meget legetøj – det gælder især de helt små mellem tre og seks år. 60 pct. mener derimod, at mængden af biler, spil og dukker er passende.

Mænd vil gerne have mere fysisk aktive børn

31 pct. af danskerne mener, at deres barn rører sig mindre, end de selv gjorde i samme alder – heraf mener 60 pct., at deres barn generelt rører sig for lidt. Det er særligt mænd – og jo ældre desto flere – som mener dette. Næsten halvdelen (47 pct.) mener derimod, at deres barn i dag rører sig lige så meget, som de selv gjorde dengang.
  • Vidste du, at:

    På hjemmesiden legedatabasen.dk, som FDF står bag, kan du finde inspiration til et hav af gamle og nye lege for børn i alle aldre.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.027 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 5-6, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266