Tilbage til analyseoversigten

Morgenmaden er ofte det individuelle måltid

14. juli 2016
Kun syv procent af danskerne spiser ikke morgenmad. Når vi gør det, sker det ofte i selskab med os selv, også selvom der bor andre under samme tag. Morgenmaden er ofte den samme dag efter dag, men det er helt ok, mener mange.

Det individuelle måltid

Morgenmaden kan betegnes som det individuelle måltid. Vi spiser ikke på samme måde sammen, som vi gør til frokost og aftensmad. Og det vi spiser i husstande med flere medlemmer, er gerne forskelligt. I cirka halvdelen af de husstande, hvor der bor flere sammen, spiser husstandens medlemmer overvejende noget forskelligt til morgen – en kan spise yoghurt, en anden brød, en tredje havregryn osv.

Grafen viser, hvordan morgenmaden for ældre par uden børn er noget man samles om, mens familiemedelmmer med større børn primært spiser alene eller med dele af husstanden. 

Morgenmaden er den samme dag efter dag - og det er okay

Morgenmåltidet er det absolut mindst varierede måltid på dagen. På en skala fra 1 til 10 giver halvdelen morgenmaden den laveste karakter ”Slet ikke varieret”. Men de fleste synes tilsyneladende, at det er fint. Kun hver sjette giver udtryk for, at de gerne vil spise mere varieret om morgenen. Dem, der gerne så lidt mere variation, er hovedsageligt de yngre og dem med børn i husstanden.

Skyr topper – havregryn falder

Der sker ikke de store ændringer i vores morgenmad. De fleste af os vil nikke genkendende til brød, ost, syrnede mælkeprodukter og kaffe. Salgstallene peger dog på, at der sker mindre ændringer. Over de seneste ti år er salget af ost og yoghurt steget, men ikke i samme grad som skyr, der er en af de mest markante eksempler på en trend, der har bredt sig med høj hastighed til hele landet. Samtidig viser salgstallene, at den klassiske havregryn har oplevet et fald på 18% siden 2010, hvor salget toppede. Det er ikke utænkeligt, at havregrynene i nogle hjem er blevet skiftet ud med skyr.

Grafen viser antal solgte bægre skyr og pakker havregryn i Coops butikker fra 2011 til 2015. Salget af skyr er næsten tyvedoblet i perioden.

Morgenkaffen – fra filter til kapsel

60% af danskerne drikker kaffe til morgenmaden. De fleste tyr fortsat til filterkaffe, mens 17% bruger instant kaffe. I København foretrækker ti% kapselkaffe, mens ingen andre landsdele kommer over 5%.

Filterkaffen er fortsat den mest populære morgenkaffe, mens én ud af 25 drikker espresso.

  • Vidste du, at:

    Skyr har et højt indhold af protein, og indeholder 0,2 gram pr 100 gram. Gryn har et højt indhold af kostfibre, et lavt indhold af fedt, og indeholder ikke noget tilsat sukker.

    Havregryn indeholder mange vitaminer og mineraler, blandt andet B-vitaminer som folat, og mineralerne kalium, calcium, magnesium, fosfat og jern.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Konklusionerne stammer fra Coop Analyses udgivelse "Danskernes Madvaner 2016", som du kan læse her.

Lars Aarup

Analysechef
30919266