Tilbage til analyseoversigten

Pommes frites er weekendmad

27. september 2011
Fredag er danskernes foretrukne pommes frites-dag, og det er i sær de unge, der sætter tænderne i de friturestegte kartofler. Danmarksmestrene i at spise pommes frites er sydjyderne.

Sydjyderne spiser flest pommes frites

Ingen i Danmark spiser så mange pommes frites som sydjyderne. Det viser tal fra FDB’s mad-O-meter. Faktisk spiser 43 pct. flere sydjyder pommes frites til aftensmaden end gennemsnittet i Danmark. Én ud af 20 sydjyderne spiser pommes frites til aftensmad på en gennemsnitlig dag. De mindst pommes frites-spisende danskere finder vi i København, som ligger hele 26 pct. under landsgennemsnittet.

Pommes frites til de unge

De 15-34-årige spiser væsentligt flere pommes frites end resten af danskerne. 4,6 pct. af de 15-34-årige spiser pommes frites på en gennemsnitlig dag. For personer på 35-54 år er tallet 3,7 pct. mens kun 1,5 pct. af folk i alderen 54-74 år spiser pommes frites. Dermed spiser mere end tre gange flere unge end ældre pommes frites til aftensmad.

 

Knap fem pct. af de 15-34-årige spiser pommes frites på en gennemsnitlig dag. Det er mere end tre gange så mange som blandt personer over 55 år. 

Pommes frites er weekendmad

Danskerne spiser flest pommes frites i weekenden. De friturestegte kartofler er særligt populære fredag og lørdag. Knap fem pct. af danskerne spiser pommes frites på en gennemsnitlig fredag.

 

4,3 pct. af danskerne spiser pommes frites om fredagen. 

 

 

 

Pommes frites og uddannelse

Jo kortere uddannelse man har, jo flere pommes frites spiser man. 3,9 pct. af personer med en kort uddannelse spiser pommes frites til aftensmad på en gennemsnitlig dag. Tallet for folk med en lang uddannelse er 2,6 pct.

Forbruget af pommes frites falder i takt med højere uddannelse niveau. 

 

 

 

Ketchup og remoulade deler førstepladsen

Ketchup og remoulade er danskerne foretrukne dyppelse til pommes fritterne. Cirka en tredjedel af danskerne foretrækker ketchup, og tallet er det samme for remoulade. Mayonnaise ligger på tredjepladsen med 17 procents opbakning.

Frosne og friske pommes frites

Danskerne spiser lige mange varme pommes frites lige fra frituregryden som selvvarmede pommes frites. De to pommes frites typer har hver opbakning fra cirka en tredjedel af danskerne.
  • Vidste du, at:

    Pommes frites er en populær forkortelse af det franske pommes de terre frites, der betyder stegte kartofler. Der er tvivl om, hvor pommes frites stammer fra. Belgierne mener, at de opfandt dem, men andre påstår, at det var tyskerne eller franskmændene. I de angelsaksiske lande kaldes pommes frites for ”french fries”. Pommes frites indeholder ca. 18 gram fedt pr 100 gram.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 450.000 måltider. Supplerende oplysninger baseres på en survey med 1023 respondenter, der blev gennemført i uge 12, 2010. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne kan betragtes som repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266