Tilbage til analyseoversigten

Returnerer du dårlige varer?

22. juni 2011
Halvdelen af de danske forbrugere har inden for det seneste halve år oplevet at være utilfredse med en fødevare. Kun hver fjerde har returneret en vare inden for de seneste seks måneder

Mange oplever dårlige madvarer

14 pct. har oplevet at være utilfredse med en fødevare inden for den seneste uge
14 pct. af forbrugerne har inden for den seneste uge været utilfreds med en fødevare, de har købt. Og over halvdelen – 52 pct. – har oplevet det inden for det seneste halve år.

Ældre klager oftere end unge

Knap hver tredje ældre klager over dårlige fødevarer hver gang
Markant flere ældre end unge gør butikken opmærksom på det, hver gang de har fået en dårlig madvare med hjem. Det gælder således for 30 pct. af de 55-74-årige mod kun 12 pct. af de 15-34-årige. Når det kommer til at returnere en vare, er aldersforskellene ikke nær så store. Overordnet set har knap hver fjerde (24 pct.) gjort det inden for de seneste seks måneder.

Fersk kød og grøntsager returneres mest

Det er oftest fersk kød, der ryger retur
Når vi returnerer en fødevare til butikken, er der oftest tale om fersk kød (20 pct.) efterfulgt af grøntsager (17 pct.) og frugt (otte pct.). Derimod returnerer vi kun sjældent fisk (en pct.) og slik (to pct.).

Vi synes, det er besværligt at returnere en vare

Vi tror på, at forhandlerne tager den dårlige vare retur
Når forbrugerne undlader at returnere en fødevare, som de ellers er utilfredse med, skyldes det i fire ud af 10 tilfælde, at de finder det for besværligt. 35 pct. syntes ikke varen var dyr nok til, at de ville bruge tid på det. Kun syv procent svarer i undersøgelsen, at de undlod at levere varen tilbage, fordi de tænkte, at forhandleren ikke ville tage den retur.
  • Vidste du, at:

    Otte ud af 10 butikker under organisationen Dansk Erhverv har oplevet kunder, som forsøger at returnere en vare, de i mellemtiden ser ud til at have brugt. Det viste en undersøgelse fra 2009.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.023 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 23, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.