Tilbage til analyseoversigten

Skolemadpakken er fyldt med gamle kendinge

13. august 2012
Næsten alle børn får en madpakke med i skole, og for langt de fleste er der blandt andet rugbrød i madkassen. Madpakken er i overvejende grad smurt af mor - som mener, at madpakken er sund. Pigerne har en tendens til at efterspørge noget mere variation end drengene.

Næsten alle børn spiser madpakke

Madpakker er en institution blandt danske børn. Mere end 9 ud af 10 børn i Danmark får en madpakke med ud af døren på vej til skole. Blot otte procent får ikke en madpakke med.

”Får barnet madpakke med i skole?” 92 pct. svarer ”Ja”. 

Mor smører madpakken

Når der skal forberedes madpakker til de danske børn, er det oftere en kvinde end en mand, der står for at lave den. I mere end seks ud af ti tilfælde er madpakkerne lavet af en kvinde.

I langt de fleste tilfælde, er det en kvinde, der har smurt den seneste skolemadpakke i de danske hjem.

Forældre: Vi smører sunde madpakker

Mere end fem ud af seks forældre erklærer sig helt eller delvist enige i, at de altid giver deres børn sunde madpakker med i skole. Kun én ud af 30 udtrykker uenighed i forhold til, at deres barn altid får en sund madpakke med i skolen.

”Barnet får altid en sund madpakke med i skole” Kun 11 pct. er hverken enige eller uenige i udsagnet. 

Madpakken fyldt med gamle kendinge

Mindst 72 procent af de danske børn har rugbrød i madpakken på en vilkårlig skoledag. Og mange af disse madder har pølse eller leverpostej på. Det er nemlig de hyppigst optrædende kødpålæg, når man spørger danske forældre, hvad der var i deres barns seneste madpakke. Andre populære klassikere i madpakken er æg, ost, agurk og gulerod.

Ovenstående data stammer fra 798 forældres indtastning af fritekst, og der kan derfor være ufuldstændige indtastninger, så procenttallene kan ses som et nedre niveau, mens det reelle procenttal kan være højere.

Ungerne kan lide madpakken

De danske børn er i høj grad tilfredse med at have rugbrødsmadder med pølse og leverpostej med i madpakken. I hvert fald hvis man spørger deres forældre, hvoraf mere end fem ud af seks er helt eller delvist enige i, at deres barn godt kan lide den madpakke, det får med i skole.

”Barnet kan godt lide den madpakke, han/hun får med i skole”. Kun fire procent af de danske forældre udtrykker uenighed i udsagnet.

Næsten hver femte skole mangler køleskabe

Der er nok køleskabe på de danske skoler. Det mener seks ud af ti danske forældre. Men der er stadig 18 procent, som vurderer, at deres barn oplever at få en uappetitlig madpakke på grund af, at der ikke er køleskabe på barnets skole.

”Oplever barnet at få en uappetitlig madpakke på grund af mangel på køleskabe?” Mange forældre mener, at der er køleskabe nok på barnets skole.

Piger vil have variation i madpakken

Der er flere drenge end piger, der vil have det samme i madpakken. Det gælder både, hvis man spørger forældrene om, deres børn får det samme med hver dag, og når man spørger forældrene, hvorvidt børnene gerne vil have den samme madpakke med hver dag. Mønsteret det samme: Piger er mere til variation end drenge.

”Barnet får altid den samme madpakke med i skole” Flere drenge end piger får altid den samme madpakke med. 

  • Vidste du, at:

    På http://viskalspise.dk/soeg/Madpakke kan du finde inspiration til madpakken. Der er mere end 200 gode idéer.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter 962 respondenter, som alle repræsenterer familier med børn i skole i alderen fra 6 år til 15 år. Den er gennemført i uge 24, 2012. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266