Tilbage til analyseoversigten

Skrald i ferien irriterer os

22. september 2011
Mere end tre ud af fire siger, at de aldrig smider affald på gader og stræder, når de er på ferie. Når vi ser affald på gaden påvirker det vores humør i lige så høj grad som hvis familien ikke kan enes. Og så bliver vi irriterede og vrede, når andres affald ender andre steder end i skraldespanden.

Dårligt vejr ødelægger ferie-humøret

Intet kan ødelægge feriehumøret for otte pct. af danskernes
Hvad kan påvirke humøret i negativ retning, når vi er på ferie? Det kan dårligt vejr, svarer seks ud af ti (61 pct.). Det generer os også, hvis feriestedet ikke lever op til vores forventninger, mens skrald på stranden og i naturen er stort set lige så ødelæggende for feriehumøret, som hvis familien ikke kan enes. Én ud af fem (20 pct.) svarer, at terrortrusler kan påvirke feriehumøret i negativ retning, mens kun seks pct. lader sig mærke af finanskrise. Otte pct. svarer, at der ikke er noget som helst, der kan ødelægge deres feriehumør. Og så bliver feriehumøret påvirket mere blandt kvinder end mænd, når familien ikke kan enes, når vejret er dårligt eller hvis de er nervøse for terrortrusler.


”Hvad kan påvirke dit humør i negativ retning, når du er på ferie?” Vejret og skuffede forventninger til feriestedet er topscorere.

Alder og den gode ferie

De unge bliver mere påvirkede af frygten for terror
Markant flere ældre over 55 år (17 pct.) svarer, at der ikke er noget, der kan påvirke deres humør negativt på en ferie. Det er kun seks pct. af de midaldrende og tre pct. af de unge enige i. Frygten for terror fylder markant mere blandt de unge end blandt de øvrige aldersgrupper.


”Hvad kan påvirke dit humør i negativ retning, når du er på ferie?” At familien enes, at vejret holder og at feriestedet lever op til forventningerne er mere vigtigt for de unge og midaldrende.

Vi bliver irriterede over skrald på gaden

Henkastet affald er generende uanset hvor vi ser det
De fleste reagerer med irritation, når de ser henkastet affald – uanset om de er på ferie eller ser skrald på gaden i deres hverdag. Faktisk er der dobbelt så mange, der bliver irriterede som vrede. Men ellers generer henkastet affald os stort set lige meget, uanset hvor vi møder det. Og så er det nærmest umuligt at opholde sig et sted, hvor der ikke findes henkastst affald. Kun to pct. svarer, at de aldrig ser henkastet affald i deres hverdag.

”Hvordan bliver du påvirket, hvis du ser henkastet affald i din hverdag – f.eks. langs vejen, i bycentrum eller lignende?” Kun to pct. ser aldrig henkastet affald i deres hverdag.

Tre ud af fire smider ikke affald

Unge smider oftere affald
Ferien får os hverken til at smide mere eller mindre affald. Det svarer 15 pct. af danskerne, mens seks pct. smider mindre affald, når de holder fri. Mere end tre ud af fire danskere (77 pct.) svarer, at de aldrig smider affald. Der er færre unge (69 pct.) end midaldrende (79 pct.) og ældre (86 pct.), der kan bryste sig af aldrig at smide affald. Hverken uddannelse, indkomst eller geografi har nogen betydning for vores oplevelse af skrald på gaden eller ved sommerhuset.
  • Vidste du, at:

    Det tager op til fem år for naturen at nedbryde et stykke tyggegummi, et til fem år at nedbryde et cigaretskod og op til 500 år at nedbryde en plasticpose eller plastikflaske. Et æbleskrog er væk i løbet af to uger (kilde: Hold Danmark Rent)

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.012 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 22, 2011. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne kan betragtes som repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266