Tilbage til analyseoversigten

Syv ud af ti tror, de får fuldkorn nok

27. januar 2014
Tre ud af fem danskere kender Fuldkornslogoet og mere end hver anden køber mindre hvidt brød i dag end for et år siden. Måske derfor mener syv ud af ti danskere også, at de får de 75 gram fuldkorn om dagen, som anbefalingerne lyder på. Halvdelen af os ønsker ikke at spise mere fuldkorn.

Stort kendskab til Fuldkornslogoet

Tre ud af fem (58 procent) svarer i undersøgelsen, at de kender fuldkornslogoet, når de bliver præsenteret for det. Kendskabet er lidt højere blandt kvinder end mænd.

Mange køber mindre hvidt brød

Tre ud af fem (59 procent) køber minimum én gang om ugen færdigpakket brød i supermarkedet. Af alle, der sommetider køber brød i supermarkedet, svarer halvdelen, at de køber mindre hvidt brød i dag end for et år siden. Lidt flere kvinder end mænd har ifølge dem selv reduceret deres køb af det hvide brød.

"Hvis du tænker tilbage på det seneste år, er der så sket nogle ændringer i, hvilken slags brød du/I køber med hjem?" Mange angiver, at de i dag køber mindre hvidt brød og mere af det grove mens der tilsyneladende ikke sker de store ændringer i vores forbrug af rugbrød.

De fleste tror, de får nok fuldkorn

Én ud af fem danskere (20 procent) vurderer, at de får mindre end de 75 gram fuldkorn om dagen, som det anbefales. Syv ud af ti mener, at de får de 75 gram eller mere. Ifølge Fødevarestyrelsen (juni 2013) får 27 procent af danskerne den anbefalede mængde. I undersøgelsen er deltagerne blevet præsenteret for billederne til højre med teksten ”Det anbefales, at vi spiser 75 gram fuldkorn om dagen. Hvert af disse billeder viser, hvad man kan spise i løbet af en dag for at få 75 gram fuldkorn. Hvor mange gram fuldkorn vil du vurdere, du får om dagen?” med svarmulighederne "Mindre end 75 gram", "Ca. 75 gram", "Mere end 75 gram" og "Ved ikke".

Hvordan ser fuldkorn ud?

De ”klassiske” fuldkornstyper som rug, havre og hvede har de fleste danskere styr på. Til gengæld lader mange sig tilsyneladende snyde af solsikke- og græskarkerner og boghvede, som mange fejlagtigt tager for fuldkorn. På samme måde svarer tre gange så mange (61 procent), at rugbrød med synlige kerner indeholder fuldkorn, mens kun 19 procent siger, at det samme gælder for rugbrød uden synlige kerner. To ud af fem (42 procent) mener, at trekornsbrød indeholder fuldkorn.

"Hvilke af de følgende råvarer kan være fuldkorn?" Mange tror fejlagtigt at solsikkekerner, boghvede og græskarkerner er fuldkorn mens én ud af fire ved, at ris kan være fuldkorn.

Én ud af tre ønsker at spise mere fuldkorn

Knap to ud af fem (38 procent) af alle danskere vil gerne spise mere fuldkorn, end de gør i dag. 50 procent vil ikke. Blandt dem, der gerne vil have mere fuldkorn i kosten, mener mange tilsyneladende, at løsningen ligger hos producenterne og i prissætningen. Mange vil gerne have, at producenterne tilsætter fuldkorn til allerede eksisterende varer og at udbuddet bliver bredere, ligesom mange ønsker lavere priser og inspiration. Til gengæld efterspørger få (15 procent) mere viden om, hvorfor fuldkorn er godt for dem.

"Ønsker du at spise mere fuldkorn, end du gør i dag?" Det gør hver anden dansker ikke.

  • Vidste du, at:

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter i alt 1.000 respondenter og er gennemført i uge 16, 2014. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 18-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266