Tilbage til analyseoversigten

Usund mad giver mange dårlig samvittighed

12. juli 2012
Skyldfølelse i forbindelse med at spise usund mad er ikke usædvanlig, særligt for kvinder. Dog er der en stor del mænd, der aldrig føler den dårlige samvittighed nage i forbindelse med indtagelse af mad.

Usund mad giver hver femte dårlig samvittighed

Når danskerne sætter tænderne i kage, chips eller anden usund mad, giver det for en anseelig del af befolkningen hyppigt kvaler med samvittigheden. Én ud af fem får dårlig samvittighed ofte eller hver gang, de spiser noget usundt, mens hver tredje (33 pct.) har ondt i madmoralen ”ind imellem”.

”Hvor ofte oplever du, at du får dårlig samvittighed, når du har spist noget usundt?”

Kvinder føler mere skyld end mænd

Særligt kvinder rammes af dårlig samvittighed, når de spiser noget usundt. Ikke mindre end 29 procent får dårlig samvittighed ofte eller hver gang, de spiser noget usundt. Det samme gælder for 11 procent af mændene. Hver fjerde mand (25 pct.) oplyser i øvrigt, at de aldrig får dårlig samvittighed over at spise noget usundt.

"Hvor ofte oplever du, at du får dårlig samvittighed, når du har spist noget usundt?"

Almindelig aftensmad opleves også som madsynd

Det er ikke kun fedt- eller sukkerfyldte snacks og andre usunde sager, der kan fremkalde skyldfølelsen i den danske befolkning. Også en almindelig omgang aftensmad kan udløse dårlig samvittighed. Næsten hver fjerde kvinde (23 procent) har dårlig samvittighed mindst en dag om ugen efter aftensmaden, for mænd er det tilsvarende tal 12 procent. Dog findes der også en gruppe af mennesker, der aldrig bliver ramt af sådanne kvaler. Mere end hver tredje mand (37 pct.) svarer, at de aldrig har dårlig samvittighed efter en omgang aftensmad. Det samme siger kun hver femte kvinde (20 pct.).

"Hvor ofte oplever du at få dårlig samvittighed eller fortryde, hvad du har spist, når du er færdig med aftensmåltidet?"

De færreste fortryder en sund aftensmad

Mener man, at ens aftensmåltid var sundt, giver det også bonus i forhold til at undgå dårlig samvittighed. Hos folk, der definerer deres seneste aftensmåltid som sundt eller meget sundt, er der nemlig en markant tendens til aldrig at have dårlig samvittighed efter aftensmaden.
  • Vidste du, at:

    Over halvdelen af dem, der hver uge får dårlig samvittighed eller fortryder deres aftensmad, har også dårlig samvittighed hver gang eller ofte, når de har spist noget usundt. 

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen omfatter 2024 respondenter. Den er gennemført i uge 16 - 17, 2012. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266