Tilbage til analyseoversigten

Vi kan stort set skelne grove fra fine grøntsager

21. juni 2011
Mange tror, at spinaten er grov og at ærterne er fine. Men ellers har danskerne egentlig meget godt styr på, hvilke grøntsager der er grove og hvilke der er fine. De højtuddannede og kvinderne er bedst til at skelne mellem det fine og det grove

Når vi tror, det fine er groft

Mange tror, at spinaten er grov
Mange genkender en fin grøntsag, når de ser den. Der er dog et par af de fine grøntsager, som mange mener, er grove. Måske det skyldes Skipper Skræk og de store muskler, dåsespinaten giver ham. I hvert fald tror mere end hver anden (54 pct.), at spinat er en grov grøntsag, mens to ud af fem (40 pct.) ved, at spinat er en fin grøntsag. To ud af fem mener, at asparges er en grov grøntsag, mens hver anden (52 pct.) ved, at den er fin. Næsten ni ud af ti (89 pct.) ved, at agurken og tomaten tilhører de fine grøntsager.

Når vi tror, det grove er fint

Mange tror, at auberginen og ærterne er fine
Vi ved godt, at grøntsager som broccoli og knoldselleri hører til den grove slags. Tre grøntsager snyder os dog lidt. Således tror syv ud af ti (70 pct.), at en aubergine er en fin grøntsag, 65 pct. tror at grønne ærter er fine – måske fordi det ofte står udenpå poserne – og et løg er ifølge 54 pct. af danskerne også en fin grøntsag.

Uddannelse og grøntsagsviden

De uddannede ved mere om grove og fine grøntsager
Uddannelse har meget at skulle have sagt, når det drejer sig om at skelne mellem fine og grove grøntsager. Således svarer markant flere af dem med en mellemlang eller lang uddannelse i forhold til dem med en kort uddannelse rigtigt på, om det er fine eller grønne grøntsager. Mere end halvdelen af de grøntsager, de er blevet præsenteret for i undersøgelsen, kan flere med en længere uddannelse bag sig, placere rigtigt som enten fin eller grov.

Køn og grøntsager

Kvinder har mere styr på grøntsagerne
Kvinder har mere styr på, hvilke grøntsager der er fine eller grove end mænd. Den grønne salat for eksempel ved 73 pct. af mændene er en fin grøntsag. Det ved 85 pct. af kvinderne. Mens uddannelse og køn er de to mest afgørende faktorer for, om vi kan skelne det fine fra det grove, spiller også indkomst en central rolle.

Sådan gjorde vi

Respondenterne blev præsenteret for i alt tyve billeder af grøntsager. De fine: Agurk, asparges, tomat, avocado, peberfrugt, grøn salat og spinat. De grove: Blomkål, Savojkål, rødkål, grønkål, broccoli, gulerod, persillerod, knoldselleri, aubergine, bønner, løg, porrer og grønne ærter. Grøntsagerne blev præsenteret i vilkårlig rækkefølge. For hver grøntsag blev respondenterne bedt om at markere, om grøntsagen var en fin eller grov slag.
  • Vidste du, at:

    Man inddeler grøntsager i grove og fine ud fra indholdet af de kostfibre, der kan opløses i vand. Når det er godt at spise flest grove grøntsager, skyldes det, at kostfibrene sætter gang i fordøjelsen. Flere undersøgelser viser, at en fiberrig kost medvirker til at forebygge hjertekarsygdomme. En fiberrig kost nedsætter ligeledes risikoen for f.eks. tarmkræft væsentligt.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.114 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 51, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266