Tilbage til analyseoversigten

Vi lærer os selv at lave mad

27. juni 2011
Der er ingen tvivl: Det er stadig kvinderne, der står i køkkenet. Dobbelt så mange kvinder som mænd laver mad minimum fem gange om ugen. Og så siger næsten tre ud af fire danskere, at de har lært sig selv at lave mad.

Moder er i køkkenet

Dobbelt så mange kvinder som mænd laver mad minimum fem gange om ugen
Kvinder er de flittigste gæster i de danske køkkener. Mens tre ud af fem (60 pct.) kvinder laver mad minimum fem gange om ugen, gør kun knap hver tredje mand (31 pct.) det samme.

Mor lærer mere fra sig end far

Far er ikke den store madlavningslærer
Danske fædre står ikke øverst på listen over videreformidlere af kulinarisk viden. Kun 17 pct. af alle danskere siger i undersøgelsen, at de har lært at lave mad af deres far. 63 pct. svarer, at de har lært at lave mad af deres mor. Dermed har næsten fire gange så mange lært at lave mad af mor som af far. Knap to ud af fem siger, at de har lært at lave mad i skolens hjemkundskabslokaler.

Mænd og kvinder og færdigheder i køkkenet

Fabriksbearnaise på bøffen i ni ud af ti danske hjem
I undersøgelsen er respondenterne blevet spurgt om deres evne til at løse en række køkkenopgaver uden brug af kogebog. Flere mænd end kvinder mener, at de kan filetere en frisk fisk og finde stegetiden på en roastbeef, der skal være rosa inden i. Når det kommer til at røre en frikadellefars, bage boller, lave rødgrød, stege kylling, koge æg og sylte bær er kvinderne dog overlegne. Bearnaisesaucen har vi åbenbart vænnet os til kommer fra et glas eller et brev med pulver.Kun hver tiende (11 pct.) af danskerne kan lave saucen fra bunden.

Københavnerne er mindst flittige i køkkenet

Der er store regionale forskelle på, hvor ofte der bliver lavet mad
Sydjylland er det sted i Danmark, hvor flest laver mad 5-7 gange om ugen. Det gør 50 pct. Københavnerne er de mindst flittige. Lidt mere end en tredjedel af københavnerne laver mad mere end fem gange om ugen.
  • Vidste du, at:

    To pct. af danske boliger, i alt 43.200 hjem, var i 2009 uden køkken. Det er især lejligheder og kollegieværelser, der mangler køkkenet (Kilde: danmarksstatistik.dk)

  • Fakta og yderligere oplysninger

    I undersøgelsen deltog 1.954 respondenter, og den blev gennemført i uge 19-21, 2009. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning.

Lars Aarup

Analysechef
30919266