Tilbage til analyseoversigten

Vi vil handle om søndagen

30. marts 2012
Særligt unge, højtlønnede og byboere vil handle mere om søndagen. De ældre er mindre begejstrede.

Bred opbakning til afskaffelse af lukkeloven

Seks ud af ti danskere (62 procent) er mest enige i udsagnet ”Det er en god idé, at dagligvarebutikkerne holder åbent hver søndag”, mens hver fjerde (26 procent) er mest enige i udsagnet ”Det er ikke en god idé, at dagligvarebutikkerne holder åbent hver søndag”. Flere unge (66 procent) og midaldrende (65 procent) end ældre (49 procent) synes, det er en god idé, at dagligvarebutikkerne holder åbent hver søndag.

”Hvilket af følgende to udsagn er du mest enig i?” Hver fjerde dansker synes ikke, det er en god idé, at søndag bliver indkøbsdag.

Syv ud af ti handler mindst én søndag om måneden

Det er stadig de færreste danskere, der gør deres primære dagligvareindkøb om søndagen. Det gør syv procent. Til gengæld køber syv ud af ti (72 procent) ind minimum en søndag om måneden.

”Hvor ofte handler din husstand dagligvarer om søndagen?” Kun fire procent handler aldrig om søndagen.

Særligt børnefamilier handler om søndagen

Det er mere udbredt blandt børnefamilier at købe ind om søndagen. Mens 22 procent af børnefamilierne handler minimum tre søndage om måneden, gælder det samme for 15 procent af familierne uden hjemmeboende børn.

”Hvor ofte handler din husstand dagligvarer om søndagen?. Hver anden familie med hjemmeboende børn handler minimum hver anden søndag.

Vi vil gerne handle mere om søndagen

Knap hver tredje dansker (31 procent) regner med at købe mere eller meget mere ind om søndagen fremover, end de gør i dag. Særligt interesserede er børnefamilier, de højt lønnede og –uddannede, byboerne og dem under 55 år.

”Hvor meget, tror du, at din husstand vil handle dagligvarer, om søndagen, i fremtiden?" Seks ud af ti regner med, at de fremover hverken vil handle mere eller mindre om søndagen.

To ud af fem børnefamilier vil i supermarkedet søndag

Mange børnefamilier vil fremover handle mere om søndagen. To ud af fem (38 procent) med hjemmeboende børn vil handle mere eller meget mere om søndagen, mens det samme gælder for hver fjerde (26 procent) familie uden hjemmeboende børn.

”Hvor meget, tror du, at din husstand vil handle dagligvarer, om søndagen, i fremtiden?" En halv gang flere med hjemmeboende børn tror, de vil fremover vil handle mere om søndagen.

Løn og uddannelse kræver søndagsåbent

Jo højere løn og uddannelse, jo mere hang til åbne butikker om søndagen. Mere end to ud af fem med en lang uddannelse bag sig (46 procent) vil handle mere eller meget mere om søndagen fremover. Det samme gælder for lidt mere end hver fjerde med en mellemlang (29 procent) eller kort uddannelse (28 procent). Samme billede tegner sig for indkomsten, hvor de højtlønnede er mest interesserede i søndagsindkøb.

”Hvor meget, tror du, at din husstand vil handle dagligvarer, om søndagen, i fremtiden?” En halv gang flere med høje lønninger regner med at handle mere om søndagen fremover.

Byboerne vil handle søndag

Det er særligt i de større byer, at folk forventer at handle mere om søndagen fremover. To ud af fem (39 procent) af dem, der bor i en by med 100.000 indbyggere eller mere, vil handle mere eller meget mere om søndagen fremover. Det samme gælder for knap én ud af fem (17 procent) af dem, der bor i landdistrikterne.

Søndagsåbent er ikke for de ældre

Der er markant flere ældre (30 procent) end midaldrende (20 procent) og unge (16 procent), der i dag handler dagligvarer sjældnere end én søndag om måneden. Og det har de færreste tænkt sig at ændre på fremover. Mens hver femte ældre (21 procent) vil handle mere eller meget mere om søndagen i fremtiden, gælder det samme for hver tredje midaldrende (35 procent) og unge (33 procent).

”Hvor meget, tror du, at din husstand vil handle dagligvarer, om søndagen, i fremtiden?" Syv ud af ti ældre vil hverken købe mere eller mindre ind på søndage fremover.

  • Vidste du, at:

    Den 1. oktober 2012 erstattes lukkeloven af en helligdagslovgivning. Det betyder, at alle butikker kan holde åbent alle dage – også søndage – med undtagelse af helligdage (danskerhverv.dk).

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.013 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 40, 2011. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne kan betragtes som repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.