Tilbage til analyseoversigten

Vi vil have allergivenligt vaskemiddel

1. marts 2014
De unge er mere tilbøjelige til at vaske ved 30 grader, mens de til gengæld i højere grad doserer vaskemidlet på øjemål. Og så læser de fleste af os vaskeanvisningen, men det kniber med at forstå den.

Én ud af tre vasker minimum otte vaske på to uger

En tredjedel (38 procent) vasker mellem fire og seks vaske i løbet af to uger. En anden tredjedel (36 procent) vasker minimum otte vaske på 14 dage. Ikke overraskende er det par med hjemmeboende børn, der vasker mest. 48 procent af danskerne vasker aldrig en kogevask (dvs. en vask på 90/95 grader). Når vi vaske virkelig varmt, er det særligt karklude og viskestykker, der får en tur.

"Hvor mange kogevaske (dvs. 90/95 grader) vasker du/husstanden i løbet af 14 dage?" Halvdelen af danskerne vasker aldrig kogevask.

Vask ved 30 grader

Danskerne er mere tilbøjelige til at vaske bluser og skjorter ved 30 grader end bukser og T-shirts, som mange tilsyneladende mener skal have i hvert fald 40 grader. Der er en klar tendens til, at dem under 43 år er mere tilbøjelige til at vaske ved 30 grader. Til gengæld vasker flere ældre både skjorter og T-shirts ved 50 grader eller varmere. To ud af tre (65 procent) svarer, at et eller flere af de vaskemidler, de bruger derhjemme, kan vaske rent ved 30 grader. Det er altså tilsyneladende ingen hemmelighed, at meget tøj kan vaskes rent ved de lavere temperaturer.

Allergivenligt, ja tak

Når vi køber vaskemiddel, er det særlig vigtigt, at det er allergivenligt, miljømærket og effektivt. Dernæst kommer prisen. Tre ud af fem (59 procent) svarer i undersøgelsen, at de bruger vaskemiddel, der er mærket med et eller begge miljømærker (Blomsten og Svanen), mens 19 procent ikke ved det. Skyllemiddel – det tilsætter næsten hver fjerde (23 procent), hver gang de vasker, mens 47 procent aldrig bruger det.

"Hvad er vigtigst for dig, når du vælger vaskemiddel?" Det er hensyn til miljø og allergi, der spiller den største rolle, når vi vælger vaskemiddel. Kun få går målrettet efter det produkt, de altid har brugt.

Unge måler med øjet

Knap syv ud af ti (69 procent) afmåler vaskemiddel med målebæger, vaskebold eller lignende, mens mere en én ud af fire (29 procent) gør det på øjemål. Cirka hver anden på 31 år eller yngre bruger øjemål. Det samme gør én ud af tre i alderen 32-58 år, mens én ud af fem på 59 år eller ældre gør det samme.

Vi læser vaskeanvisningen, men forstår den ikke helt

Mere end hver anden (58 procent) læser altid vaskeanvisningen, før de vasker et stykke tøj første gang. Der er en klar tendens til, at flere ældre end unge læser i tøjet. Selvom de fleste af os læser anvisningen, forstår vi den forskelligt. Mere end hver anden (54 procent) tror fejlagtigt, at den angivne temperatur er et udtryk for den anbefalede vasketemperatur. To ud af fem (43 procent) ved, at vaskeanvisningen angiver maximumtemperaturen.
  • Vidste du, at:

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Undersøgelsen er gennemført i uge 8, 2014, af Coop Analyse og omfatter i alt 1.000 respondenter. Undersøgelsen er repræsentativ i forhold til Danmarks befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266