Tilbage til analyseoversigten

Vi vil helst ikke give brugte julegaver

21. december 2011
To ud af tre vil ikke give en julegave, der er købt brugt. Mange vil til gengæld gerne pakke noget brugt ud selv. Oplevelsesgaverne er i højere kurs blandt kvinder og folk med en længere uddannelse.

To ud af tre giver ikke genbrug i år

To ud af tre (65 pct.) kan ikke forestille sig, at de i år vil give en julegave, som er købt brugt. Otte pct. er ikke i tvivl om, at det vil de gerne, mens hver fjerde (24 pct.) svarer ”ja, måske”. Blandt dem, der måske eller helt sikkert vil give en julegave væk, der er købt brugt, vil mange give bøger (51 pct.), smykker (43 pct.) eller møbler (36 pct.). De tre mindst populære genbrugte gaver at give væk er tøj (20 pct.), køkkenudstyr (15 pct.) og hvidevarer (fem pct.).

"Kunne du forestille dig, at du i år vil give en julegave, som er købt brugt?" Knap hver tiende voksne dansker svarer sikker "ja".

Hver fjerde har givet noget brugt

Hver fjerde dansker (26 pct.) har aldrig givet en julegave, som var købt brugt. Det er tilsyneladende mindre udbredt blandt folk med en kort uddannelse. Her svarer mere end syv ud af ti (72 pct.), at de ikke har givet en julegave, som var købt brugt. Det samme svarer cirka seks ud af ti med en mellemlang uddannelse (59 pct.) eller lang uddannelse (64 pct.).

"Har du nogensinde givet en julegave, som var købt brugt?" Det har hver fjerde dansker aldrig.

Hvem giver vi genbrug til?

Af dem, der kunne forestille sig at give en julegave, der er købt brugt, vil mange (60 pct.) gerne give en brugt gave til ”anden familie” – altså ikke partneren eller børnene. Cirka hver tredje vil give partneren (37 pct.) eller børnene (31 pct.) en julegave, der er købt brugt. Kun 15 pct. vil give en brugt julegave til venner og veninders børn.

"Hvem ville du gerne give en julegave, der er købt brugt, til?" Få vil give brugte gaver til venner og veninders børn. Respondenterne har haft mulighed for at give flere svar.

De unge giver brugt til venner, de midaldrende til partneren

Knap hver anden (45 pct.) af de 35-54-årige svarer, at de ville give deres partner en brugt julegave. Det vil kun hver fjerde af de 15-34-årige. Til gengæld vil kun hver fjerde (25 pct.) af de 35-54-årige give venner og veninder en brugt julegave. Det vil to ud af fem (41 pct.) af de 15-34-årige.

"Hvem ville du gerne give en julegave, der er købt brugt, til?" De unge giver gerne genbrug til venner og veninder.

Dem med høje indkomster køber brugt

Mere end hver anden (55 pct.) af dem med en høj personlig indkomst ville give deres partner en julegave, der er købt brugt. Det vil kun hver fjerde (24 pct.) med en lav personlig indkomst.

Børn må godt få genbrug

62 pct. af dem, der har hjemmeboende børn, svarer, at de gerne vil give en julegave, der er købt brugt, til deres børn. Til gengæld forventer markant færre selv at modtage en julegave, der er købt brugt, af deres børn (19 pct.).

Hvad må være genbrug?

Flere mænd end kvinder kunne forestille sig at give brugt elektronik som julegave, mens flere kvinder end mænd godt kunne finde på at pakke brugt tøj, hvidevarer og legetøj ind og give som julegave. Der er også en tendens til, at familier med hjemmeboende børn i højere grad kunne finde på at give brugt legetøj eller cykler end familier uden hjemmeboende børn.

Hvilke(n) type(r) af gaver, som er købt brugt, kunne du forestille dig at give som julegave? To ud af fem mænd, der gerne vil give genbrug, giver gerne brugt elektronik i julegave.

Gaven må ikke komme fra kælderen

Af dem, der kunne forestille sig at give en julegave, der er brugt, svarer 73 pct. at de ville købe den på internettet. Lidt færre ville finde gaven på Den Blå Avis og lignende steder (56 pct.), i en genbrugsbutik (54 pct.) eller på loppemarkedet. Kun hver tiende kunne forestille sig at finde den brugte julegave hjemme hos sig selv.

"Hvor kunne du forestille dig, at du ville købe din(e) julegave(r), som er købt brugt?" Hver tiende, der kan forestille sig at give en brugt gave til jul, kunne finde på at finde den derhjemme.

Ville vi selv blive glade for en brugt julegave

Knap syv ud af ti danskere svarer, at det helt afhænger af, hvad pakken indeholder, om de vil blive glad for at modtage en julegave, der er købt brugt. Hver femte svarer ubetinget, at de ville blive glade.

Hvorfor genbrug?

Seks ud af ti (62 pct.) køber generelt ikke varer, der er brugt, til sig selv. Af dem, der køber brugte ting, svarer hovedparten, at de gør det, for at spare penge (80 pct.). Kun hver femte (21 pct.) svarer, at de køber genbrug af hensyn til miljøet. Flere kvinder (59 pct.) end mænd (42 pct.) køber brugte varer for at finde noget unikt eller for at støtte et godt formål (26 pct.). Det samme svarer 17 pct. af mændene.

"Hvorfor køber du varer, der er brugt?" Mange køber genbrug for at spare penge.

Oplevelser som julegave

Hver anden (53 pct.) har på et tidspunkt købt en oplevelse som julegave, f.eks. et gavekort til et kurbad eller lignende. Tre ud af fem (61 pct.) vil ikke give oplevelser i år. Flere kvinder (58 pct.) end mænd (47 pct.) har på et eller andet tidspunkt købt en oplevelse som julegave. Der er også flere kvinder (29 pct.) end mænd (23 pct.), der vil lægge en oplevelse under juletræet i år. Og så er det mere udbredt at give oplevelsesgaver blandt de højtuddannede (69 pct.) og mellemuddannede (56 pct.) - end blandt de kortuddannede (45 pct.).

"Har du nogensinde købt en oplevelse som julegave – f.eks. gavekort til kurbad, kursus, kroophold eller lignende?" Hver anden voksne dansker har givet en oplevelse på et eller andet tidspunkt.

  • Vidste du, at:

    Produktionen af et par jeans udleder i gennemsnit 40 kg CO2 (kilde: concito.info)

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.004 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 49, 2011. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne kan betragtes som repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.