Gå tilbage

Danskerne holder fast i fyrværkeriet

En ud af fire køber fyrværkeri til nytår og lige så mange er helt enige i et forbud mod privat affyring.

Uændrede fyrværkerivaner de sidste tre år

Siden 2019, hvor Coop Analyse første gang stillede spørgsmålet, har andelen af danskere, der køber fyrværkeri til nytår, ligget stabilt på cirka én ud af fire. Overordnet regner 24% af danskerne med at købe fyrværkeri til nytåret 2021.

Af dem, der købte fyrværkeri sidste år (2020), regner 76% med at købe igen i år. Cirka hver ottende (13%) regner ikke med at købe, mens 11% endnu ikke ved det. Af dem, der ikke købte fyrværkeri sidste år, regner 5% med at købe i år.

Forventer du/din husstand at købe fyrværkeri i år?

Glæden ved krudt falder med alderen

Der er en klar tendens til, at det særligt er dem under 55 år, der køber fyrværkeri. Her regner mere end hver fjerde med, at de vil købe krudt i år. Blandt de 55-74-årige køber kun én ud af ti fyrværkeri.

Forventer du/din husstand at købe fyrværkeri i år?

Fyrværkeriforbud – ja eller nej?

45% af alle danskere er i 2021 enige (helt eller delvist) i et forbud mod privat affyring af fyrværkeri, og 33% er (helt eller delvist) uenige. Hvor grupperne var lige store i 2019, er der i år flere, der er enige i et forbud.
Over halvdelen af adspurgte kvinder er enige (helt eller delvist) i et forbud, mens det samme gælder for 35% af mændene. 42% af mændene ønsker dog ikke et forbud.

Bør Danmark indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri?

I undersøgelsen er spørgsmålet formuleret således: "Hvor enig eller uenig er du i følgende: Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri, så det alene er professionelle fyrværkere, der på udvalgte steder tænder krudtet nytårsaften"

Om undersøgelsen

1.010 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført 19. - 25. november 2021. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.