Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
Lars.Aarup@coop.dk

Sushi (stadig) mest et københavnerfænomen

Vest for København bliver der spist fire gange så meget sushi som i Vestjylland. Og så er de unge mere til sushi end de ældre.

Fire gange mere sushi vest for København end i Vestjylland.

Sushi er fortsat et hovedstadsfænomen. Mest sushi bliver der spist på den københavnske vestegn, der spiser dobbelt så meget sushi som landsgennemsnittet, mens Jylland, Fyn samt Sjælland og øerne ligger markant under gennemsnittet. Hver gang en vestjyde spiser sushi, har fire på Københavns vestegn gjort det samme. Men selvom sushi foreløbig hovedsageligt bliver spist i omegnen af København, så er sushi til aftensmad i stadig vækst. I 2010 spiste cirka én ud af 200 (0,5%) danskere sushi til aftensmad, på en helt gennemsnitlig dag. I 2021 har det tal krøbet sig tættere på én ud af 100 (0,8%).

Sushi til aftensmad i regionerne
Sushi til aftensmad i regionerne

Kortet viser, hvor ofte der bliver spist sushi til aftensmad i de enkelte regioner, sammenlignet med gennemsnittet. I de lyse regioner bliver der spist mindre sushi til aftensmad, mens der spises mere i de mørke regioner.

Sushi til aftensmad fra 2009 til 2021

Grafen viser, hvor stor en andel af danskere der har spist sushi til aftensmad på en helt almindelig dag i perioden 2009 til 2021.

Fire gange mere sushi blandt de 15-34-årige

Der er ingen tvivl om, at sushi har slået mest igennem blandt de unge. Faktisk spiser de 15-34-årige en halv gang mere sushi end de 35-54-årige og ikke mindre end fire gange så meget som dem, der har rundet 55 år. For alle aldersgrupper gælder det dog, at andelen der i løbet af en gennemsnitlig dag spiser sushi til aftensmad er steget siden 2009, hvor Coops Mad-O-Meter blev grundlagt. Hvor 0,7% af danskere mellem 15-34 år spiste sushi på en gennemsnitlig dag i 2009, var det i 2021 1,3%, der gjorde det samme.

Undersøgelsen viser også, at sushi stiger i popularitet sidst på ugen kulminerende lørdag, hvor mere end dobbelt så mange (1,4%) som mandag (0,6%) vælger at sætte tænderne i en nigiri eller makirulle. Mellem kønnene er der også forskel - i 2021 spiste kvinder 28% oftere sushi til aftensmad, end mænd.

Sushi og alder

Grafen viser, hvor stor en andel af danskere der spiste sushi til aftensmad i 2009 og 2021, fordelt på alder.

Om undersøgelsen

Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 2 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.