Gå tilbage

Kødet er faldet af middagstallerknen

Coop Analyse er dykket ned i flere hundredtusinde måltider spist fra 2010 til 2021. Konklusionen er klar: Vi spiser mindre kød til aftensmad. Også når der kommer gæster.

Fald på fem procent

Fra 2010 frem til 2021 er der sket et markant fald i forbruget af kød. Det viser tal fra Coops Mad-o-meter. Mens 85,4 procent i 2010 havde kød eller fjerkræ på aftensmadstallerknen, gjaldt det samme for 80,7 procent ved udgangen af 2021. Det er et markant fald og et udtryk for, at mange tusinder har ændret deres spisevaner.

Kød og kylling til aftensmad fra 2010 til 2021

Grafen viser, hvor stor en andel af de beskrevne aftensmåltider, der i perioden 2010 til og med 2021 har indeholdt kød eller kylling.

Mindre gris på gaflen

Der er også sket store ændringer i den menu, vi serverer, når vi får gæster. I 2010 svarede mere end hver fjerde (27 procent), at de serverede gris, sidst de havde gæster. I 2021 er den andel faldet til én ud af seks (16 procent). Det er dog stadig sådan, at oksekød er den ingrediens, som flest danskere serverer. I 2021 serverede mere end hver tredje (35 procent) oksekød for gæsterne, sidst de kom forbi.

Følgende indgik i hovedretten, sidst vi havde gæster til middag

Grafen viser besvarelserne på spørgsmålet 'Sidst du/I havde gæster til middag, hvilke af følgende ingredienser indgik da i hovedretten?'. Respondenterne har kunnet markere flere valg i undersøgelsen, som første gang blev gennemført i 2010 og igen i november 2021.

Mange forsøger at skære ned på oksekødet

Én ud af tre (36 procent) af dem, der i dag spiser oksekød, forsøger at skære ned på deres brug af kødtypen, mens mere end hver tiende gerne ville, men ikke gør det. Blandt dem, der enten allerede har skåret ned eller gerne vil gøre det, vil de fleste erstatte oksekødet med grøntsager eller kylling. Mange kan også se en idé i at skifte det røde kød ud med fisk. For kun 18 procent giver det mest mening af skifte oksekødet ud med svinekød.

Om undersøgelsen

Du kan se mere om danskernes forbrug af kød i 2021 og årene op til i rapporten ’Coops Mad-o-meter 2021/22’. Du finder den her. Resultaterne om kødforbrug stammer fra salgstal fra Coops butikker, Coops Mad-o-meter samt surveys gennemført i 2010 og november 2021.