Flere unge end ældre og flere kvinder end mænd undgår kødet. Og så spiller kikærten en helt afgørende rolle i det plantebaserede køkken i Danmark.
Mere end syv ud af ti (72 pct.) svarer i undersøgelsen, at de spiser kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr til de fleste måltider. 14 pct. spiser fleksitarisk, dvs. vegetarisk de fleste af ugens dage.
Flere mænd (78 pct.) end kvinder (67 pct.) svarer, at de spiser kød til de fleste måltider. Blandt de unge svarer hver femte (20 pct.), at de spiser fleksitarisk, mens 65 pct. spiser kød. Begge dele adskiller sig signifikant fra de øvrige aldersgrupper.
Teksten er i grafen forkortet. I undersøgelsen var svarmulighederne: 1) Jeg spiser kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr til de fleste måltider, 2) Jeg spiser fleksitarisk (jeg spiser vegetarisk de fleste af ugens dage), 3) Jeg spiser pescetarisk (jeg spiser aldrig kød og fjerkræ, men spiser fisk og skaldyr), 4) Jeg spiser vegetarisk (jeg spiser aldrig kød, fjerkræ, fisk og skaldyr), 5) Jeg spiser vegansk (jeg spiser aldrig animalske fødevarer, heller ikke mejeriprodukter og æg mv.), 6) Andet, notér venligst, 7) Ved ikke
I undersøgelsen svarer fem pct. af kvinderne, at de undgår at spise kød, kødpålæg, fjerkræ og fisk hver dag. Det svarer til én ud af 20. Én ud af 50 mænd (to pct.) svarer det samme. På ugentlig basis har 37 pct. kvinder mindst én vegetarisk dag, mens det samme gælder for 26 pct. mænd.
Blandt de 18-34-årige svarer 42 pct., at de mindst én dag om ugen helt undgår kød. Det samme gælder for hver fjerde i de øvrige aldersgrupper. Tilsvarende svarer kun 18 pct. af de unge, at de aldrig undgår kød en hel dag, mens det samme gælder for én ud af tre på 35 år eller ældre.
Én ud af tre (33 pct.), der ikke i dag lever vegetarisk, har intet ønske om at spise mindre kød. Igen er der en større lyst til at gå den grønne vej blandt de unge. I aldersgruppen 18-34 år ønsker én ud af fem (21 pct.) i høj eller meget høj grad at spise mindre kød. Det er tre gange så mange som i aldersgruppen 55-74 år, hvor syv pct. svarer det samme. Blandt de 35-54-årige gælder det 12 pct.
67 pct. svarer i undersøgelsen, at de forventer, at de om et år spiser samme mængde kød, som de gør i dag. 24 pct. - altså hver fjerde - forventer at spise mindre.
Skal det samlede kødforbrug i Danmark reduceres? Ja, mener 45 pct., mens 34 pct. svarer nej og hver femte (21 pct.) ’Ved ikke’. Bag tallene gemmer sig igen store forskelle i besvarelserne blandt kvinder og mænd og de forskellige aldersgrupper.
Mens 50 pct. af kvinder mener, at det samlede kødforbrug bør reduceres i Danmark, svarer 39 pct. mænd det samme.
Blandt de 18-34-årige svarer 57 pct., at kødforbruget i Danmark skal reduceres, mens opbakningen er lavere i de øvrige aldersgrupper og 'Ved ikke'-andelen stigende med alderen.
Hvad afholder dig fra at spise mindre kød? I undersøgelsen har alle de, der i en eller anden grad spiser kød, men gerne vil skrue ned, besvaret spørgsmålet. Det er særligt vanen at spise kød og manglende opskrifter og inspiration, der spænder ben for en mere grøn kost.
Teksten er i grafen forkortet og svarerne rangeret efter procent. I undersøgelsen var svarmulighederne formuleret: 1) Jeg er vant til at spise kød, 2) Jeg mangler opskrifter/inspiration til retter uden kød, 3) Produkter, der nemt kan erstatte kød, smager ikke godt, 4) Produkter, der nemt kan erstatte kød, er for dyre, 5) Jeg mangler viden om plantebaseret ernæring, 6) Min familie/partner ønsker ikke at spise mindre kød, 7) Det virker besværligt/tidskrævende, 8) Udbuddet af kødfri mad er for begrænset i dagligvarebutikkerne, 9) Andet, notér venligst, 10) Udbuddet af kødfri mad er for begrænset i restauranter, caféer og lign., 11) Udbuddet af kødfri mad er for begrænset i kantiner, 12) Ved ikke
Blandt dem, der indimellem undgår at spise kød, svarer mange, at det skyldes et hensyn til klima/miljø og egen sundhed. Også dyrevelfærd og pengepungen spiller ind hos mange. Det er sjældent smagen, der får os til at fravælge kød.
Teksten er i grafen forkortet og svarmulighederne rangeret efter procent. I undersøgelsen var svarmulighederne formuleret således: 1) Sundhed, 2) Klima/miljø, 3) Pris (kød er dyrt), 4) Dyrevelfærd (dyrene behandles ikke ordentligt), 5) Ved ikke, 6) Andet, 7) Etik (det er moralsk forkert, at dyr bliver slået ihjel), 8) Kan ikke lide smagen af kød, 9) Religion, 10) Risiko for epidemier, 11) Allergi. Respondenterne kunne markere op til tre svar.
I undersøgelsen har Coop Analyse også spurgt til forbrugernes køb af en række plantebaserede produkter og lysten til at genkøbe. Besvarelserne viser, at forbrugerne i stor udstrækning køber og genkøber det samme som i 2022. Favoritvarerne er i 2024 fortsat hummus og falafel, som henholdsvis 57 pct. og 49 pct. har prøvet at købe og sandsynligvis eller helt sikkert vil købe igen. 32 pct. svarer det samme om plantedrikke.
Frasorteret alle dem, der ikke har købt de enkelte produkter, er der størst sandsynlighed for genkøb af … hummus og falafel.
I grafen er svarmulighederne kortet ned. I undersøgelsen blev de formuleret således: 1) Ja, og det er meget sandsynligt, at jeg vil købe det igen, 2) Ja, og det er sandsynligt, at jeg vil købe det igen, 3) Ja, og det er ikke sandsynligt, at jeg vil købe det igen, 4) Nej, jeg har ikke købt produktet. Svarmulighed 1 og 2 er slået sammen i grafen. Respondenter, der ikke har købt produktet, kan fjernes fra grafen ved at klikke på den gule boks.
1.021 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i september 2024. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.