Gå tilbage
analyse@coop.dk

Tex mex er blevet hverdagsføde

Mexicansk mad er mest populært på fyn, de unge kvinder er gladest for det, og så er det en udbredt hverdagsspise, der kommer på bordet i starten af ugen.

Tacos, nachos, burritos og tortillas – tex mex er hverdagsføde.

Gennem årenes løb er forskellige verdenskøkkener blevet integreret i de fleste danskeres hverdagsarsenal, og man skal ikke spørge mange børnefamilier, før man finder en, der har en fast taco- eller tortilladag.

Coop Analyse har taget et kig i vores Mad-o-Meter for at undersøge præcist hvor velintegreret tex-mex-køkkenet er i Danmark. Siden 2009 er forbruget steget stabilt. I løbet af en gennemsnitlig dag i 2021 spiste 2 pct af os enten tacos, nachos, burritos eller tortillas til aftensmad. At gennemsnitligt 2 pct af danskerne spiser mexicansk til aftensmad lyder måske ikke af meget, men til sammenligning er der 2,9 pct der spiser frikadeller og 1,9 pct der spiser rejer, i løbet af en helt almindelig dag.

Det mexicansk-inspirerede køkken er tydeligvis også hverdagsmad, for vi spiser mest af det om mandagen og tirsdagen. Mest populært er maden blandt unge kvinder under 35.

Mexicansk til aftensmad fra 2009 til 2021

Grafen viser, hvor stor en andel af danskere der enten har spist tortillas, tacos, burritos, salsa, nachos eller andet mexicansk mad til aftensmad på en helt almindelig dag i perioden 2009 til 2021.

Fynboerne elsker tacos, tortillas og nachos

På Fyn spiser man 40 pct oftere mexicansk mad til aftensmad end den gennemsnitlige dansker. I København, på den københavnske vestegn samt i Nordjylland er man også glade for madpandekager og nachos og ligger 20 pct over gennemsnittet. Østjylland er fuldstændigt gennemsnitlig, men kigger man til kysten nord for København falder entusiasmen. I regionen København Nord, der bl.a. dækker over Gentofte og Rudersdal, spiser man halvt så meget mexicansk mad til aftensmad, som en gennemsnitlig dansker.

Mexicansk til aftensmad i regionerne
Mexicansk til aftensmad i regionerne

Kortet viser, hvor ofte der bliver spist mexicansk til aftensmad i de enkelte regioner, sammenlignet med gennemsnittet. I de lyse regioner bliver der spist mindre mexicansk, mens de mørke regioner spiser mere.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på Coops Mad-O-meter - en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 2 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.