Gå tilbage
analyse@coop.dk

Danske hjem bugner af gamle mobiltelefoner

Mere end syv ud af ti har mobiltelefoner liggende derhjemme, som ikke længere bliver brugt, men få har planer om at sende dem til genbrug. Når den gamle telefon skal skiftes ud, anskaffer de fleste af os en ny fremfor en brugt.

Majoriteten har mobiltelefoner liggende, som ikke længere er i brug

Knap tre ud af fire (73 pct.) har mindst én mobiltelefon liggende derhjemme, som ikke længere er i brug, mens mere end hver anden (53 pct.) har flere. Er der børn i husstanden, stiger antallet af kasserede mobiltelefoner i skabe og skuffer. I gennemsnit ligger der 2,15 mobiltelefoner, som ikke længere er i brug, i hver husstand i Danmark.

Kun hver femte (22 pct.) svarer i undersøgelsen, at de ingen telefoner har liggende.

Hvor mange mobiltelefoner har du/I liggende derhjemme?

"Hvor mange mobiltelefoner har du/I liggende derhjemme, som ikke længere benyttes?"

Mange vil beholde telefonen

Af dem, der har en eller flere kasserede telefoner liggende, svarer knap hver fjerde (24 pct.), at de ubenyttede telefoner skal på genbrugspladsen eller gives til genbrugsbutikken. En tredjedel (34 pct.) vil beholde dem, mens hver femte (20 pct.) vil give dem væk eller sælge dem. En god fjerdedel (27 pct.) ved ikke, hvad der skal ske med de kasserede telefoner.

Hvad skal der ske med mobiltelefonerne?

"Hvad skal der ske med mobiltelefonerne, som du/I har liggende hjemme og som ikke benyttes? Du kan markere flere svarmuligheder, hvis der skal ske noget forskelligt med dem."

Derfor har vi ikke sendt de gamle telefoner til genbrug

Til spørgsmålet ”Hvad har afholdt dig/jer fra at aflevere gamle mobiltelefoner til genbrug/recirkulering?” svarer 18 pct., at de bare ikke har fået det gjort. 23 pct. vil beholde telefonerne, f.eks. fordi de har affektionsværdi eller stadig virker. Hver femte (21 pct.) holder fast i telefonerne, fordi de er nervøse for at give personlige data videre, mens 18 pct. skal have indhold ud af telefonerne. 10 pct. svarer, at de ikke var klar over, at de kunne sende brugte telefoner til genbrug eller recirkulering.

Hvad har afholdt dig fra at genbruge eller recirkulere?

Hvad har afholdt dig/jer fra at aflevere gamle mobiltelefoner til genbrug/recirkulering? Du kan markere flere svarmuligheder, hvis du tænker på forskellige telefoner.

Hvad skete der med den senest udskiftede telefon?

Den seneste telefon, der blev skiftet ud med en anden, ligger stadig derhjemme, svarer hver anden (51 pct.). Én ud af syv (14 pct.) gav den brugte telefon til familie eller venner, mens lige mange enten solgte den (11 pct.) eller gav den til genbrug/recirkulering (10 pct.).

Hvad gjorde du med din gamle mobiltelefon?

"Hvad gjorde du selv med din gamle mobiltelefon, da du senest skiftede til en anden/ny?"

Få køber brugte telefoner

Mere end otte ud af ti (85 pct.) har en telefon i lommen i dag, som var ny, da de anskaffede den. Cirka én ud af syv (14 pct.) har en brugt telefon i lommen.

Var din nuværende mobiltelefon ny eller brugt, da du anskaffede den?

Om undersøgelsen

1.022 danskere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i perioden 5. - 8. januar 2024. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 15-74 år.