Gå tilbage
analyse@coop.dk

Rugbrød er på vej tilbage på middagsbordene

På en helt almindelig dag spiser 6,9 pct. af danskerne rugbrød til aftensmad. Mest begejstrede er de, der har rundet 55 år - og helst på hverdage.

Én ud af 14 får rugbrød til aftensmad

At der ryger rugbrød på bordet til aftensmadstid, er ikke et sjældent syn rundt omkring i de danske hjem. På en gennemsnitlig dag i 2022 spiste 6,9% af danskerne rugbrød til aftensmad i et eller andet format, hvad end det er som rugbrødsmadder, højtbelagt smørrebrød eller en smurt skive til hovedretten.

De 6,9% - eller cirka hver 14.– er en lille stigning i forhold til 2020.

Året med coronanedlukningen bød på den laveste andel af rugbrødsspisende danskere siden Coop Analyse påbegyndte Mad-o-meter tilbage i 2009. Den lave andel skyldtes sandsynligvis den store mængde hjemmearbejde under nedlukningen, der skabte tid og plads til mere krævende aftensmåltider.

Andel der spiser rugbrød til aftensmad 2009 - 2022

Grafen viser hvor stor en andel af danskerne, der spiser rugbrød til aftensmad på en helt almindelig dag.

Hvor ofte der ryger rugbrød på aftensmadsbordet afhænger af dit køn og din alder

Generelt set spiser kvinder (7,1 pct) lidt oftere rugbrød til aftensmad, end mænd gør (6,7 pct). De ældre danskere over 55 år vælger rugbrødet til, til aftensmaden 30% oftere end en gennemsnitlig dansker – her er der på en almindelig dag rugbrød på hver 11. tallerken (9,1 pct). For de 15-34-årige er det lidt mindre end hver 20. tallerken (4,9 pct).

Rugbrød til aftensmad fordelt på alder

Mest rugbrød i starten af ugen

Mandag og tirsdag er de dage på ugen, hvor flest af os smider rugbrød på aftensmadsbordet. Mindst rugbrød spiser vi på weekendaftenerne.

Rugbrød til aftensmad fordelt på ugedage

Om undersøgelsen

Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 2 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.