Gå tilbage
analyse@coop.dk

Fire ud af fem tjekker ikke saltindholdet

Vi tænker ikke over saltindholdet, når vi vælger varer i supermarkedet, og i børnefamilierne bliver der ikke skruet ned for saltet, når der kommer børn til bords.

Mange tjekker ikke saltindholdet

Fire ud af fem voksne danskere kigger sjældent eller aldrig på en vares saltindhold, inden den ryger i indkøbskurven. På fødevarer angives saltindholdet i mængden af natrium eller salt. Når man indtager 1 gram natrium svarer det til 2,5 gram salt. Men over halvdelen af de danskere, der svarer, at de tjekker saltindholdet i fødevarerne, ved ikke, hvor meget salt natrium svarer til.

Den officielle anbefalinger lyder på 6-7 gram salt om dagen, men de fleste af os får ifølge blandt andre Fødevarestyrelsen mere end det.

Hvor ofte kigger du efter saltindholdet på de forarbejdede fødevarer, du køber?

Vi undgår ikke saltholdig mad

Der er mange saltsyndere blandt fødevarerne i supermarkedet, men de færreste danskere fravælger en bestemt type fødevare på grund af saltindholdet. Blot 16% svarer i undersøgelsen, at der er visse saltholdige fødevarer, de undgår at spise. Tre ud af fire (77%) undgår ikke fødevarer med meget salt. Tre ud af fire (76%) har ikke gjort noget for at reducere deres saltforbrug, mens hver femte (23%) har. Blandt de mest populære måder at reducere saltindtaget er at salte mindre ved bordet, skære ned på saltning af maden under tilberedning og at gå efter varer med lavt saltindhold, f.eks. nøglehulsmærkede varer. Mange af os smager ikke på maden, før vi salter den. Undersøgelsen viser, at hver femte ofte eller altid salter maden, inden de smager på den.

Vi får tilpas, synes vi selv

Når danskerne skal vurdere deres eget forhold til salt, er størstedelen tilfredse med deres forbrug. ”Jeg får tilpas” svarer to ud af tre (65%). Tre ud af ti mener selv, at de får lidt for meget eller alt for meget salt. Men måske er vi ikke selv de rigtige til at vurdere, om vi får for lidt, for meget eller tilpas salt, for én ud af tre (35%) svarer ”ved ikke”, når de bliver spurgt, hvor mange gram salt det anbefales, at voksne spiser om dagen. Kun én ud af ti (10%) svarer rigtigt, nemlig 6-7 gram salt om dagen.

Tror du, at 1 gram natrium svarer til 1 gram salt?

Børnefamilier salter videre

Over halvdelen (54%) af de 659 adspurgte forældre til børn i alderen 1-6 år har ikke ændret saltvaner, efter barnet er begyndt at spise den samme mad som resten af familien. Mere end otte ud af ti forældre med børn i alderen 1-6 år (83%) kigger sjældent eller aldrig på saltindholdet, når de køber forarbejdede fødevarer, og seks ud af ti af børnefamilierne (63%) svarer, at der ikke er fødevarer, de undgår at give deres barn, fordi de indeholder for meget salt. Ifølge forældrene til børn i alderen 1-6 år har 51% ikke fået anbefalinger fra læge, sundhedsplejerske eller lignende omkring barnets saltindtag. Én ud af fem (23%) er blevet anbefalet at undlade saltning af barnets mad.

Da dit barn begyndte at spise det samme mad som resten af familien, ændrede I da jeres saltvaner?

Om undersøgelsen

1.550 deltog i undersøgelsen, , heraf 659 forældre med børn i alderen 1-6 år. Undersøgelsen blev gennemført i uge 5, 2012. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.