Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
30 91 92 66 Lars.Aarup@coop.dk

Én ud af fire smider mad ud ugentligt

Hver fjerde dansker smider mad ud ugentligt. Som oftest er det brød, grøntsager eller pålæg, der ryger i skraldespanden. Til gengæld gemmer de fleste som regel madrester, der bliver tilbage i gryder og på fade.

Gammel mad i skraldespanden hver uge

Èn fjerdedel af danskerne (27%) smider ugentligt madvarer ud, der er blevet for gamle, mens mere end hver anden (57%) gør det mindst hver anden uge. Blandt de 15-54-årige svarer 31%, at det sker ugentligt. Det samme svarer kun 10% af dem, der har rundet 55 år.

Frugt og grønt skal se frisk ud

Sidste gang, danskerne smed madvarer ud, var det brød, svarer mere end hver tredje (37 procent). 27 procent smed grøntsager ud og 25 procent smed pålæg ud. Når brødet ryger ud, skyldes det som regel, at det er blevet muggent, grøntsagerne bliver smidt ud, når de ikke ser friske ud længere, mens pålæg typisk kasseres, fordi datomærkningen er overskredet.

Unge smider mere mad ud

Undersøgelsen afslører, at der er forskel på, hvor meget mad unge og ældre smider ud eller oplever at smide ud. Mens kun fire procent af de 15-34-årige svarer, at de aldrig smider mad ud, svarer 13% af de 35-54-årige og hele 31% af de 55-74-årige det samme. Kigger man på de enkelte fødevarer, slår den samme tendens igennem.

Om undersøgelsen

1.005 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 27, 2009. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.