Gå tilbage
analyse@coop.dk

Nytåret 2023

Hver fjerde bestiller nytårsmiddagen udefra i 2023, og mere end hver anden mener, at der bør indføres et forbud mod privat affyring. Bliv lidt klogere på nytårsaften 2023.

Én ud af fire bestiller mad udefra

Hver fjerde (25 pct.) vil bestille nytårsmiddagen udefra i 2023. En meget lille andel, nemlig én ud af 50 (to pct.), spiser ude eller på restaurant den 31. december, mens tre pct. slet ikke fejrer nytårsaften. Majoriteten (58 pct.) står formentlig selv for tilberedning af årets sidste måltid, eller skal være gæst hos nogle, der gør.

Forventer du, at du/I vil bestille nytårsmiddagen til nytårsaften 2023 udefra?

Færre køber fyrværkeri

Knap hver fjerde (23 pct.) svarer i årets nytårsundersøgelse, at deres husstand købte fyrværkeri sidste år, altså i 2022. Dermed var der i 2022 markant færre, der købte krudt, sammenlignet med 2021 (27 pct.), og der tegner sig en nedadgående tendens.

Købte du/din husstand fyrværkeri til nytår sidste år?

Spørgsmålet er så, hvor meget fyrværkeri vi får at se på nattehimlen, når 2023 bliver til 2024. Umiddelbart en smule mindre, viser undersøgelsen, hvor én ud af fem (20 pct.) forventer at købe fyrværkeri i år. I 2022 svarede 24 pct. det samme.

Forventer du/din husstand at købe fyrværkeri i år?

Hver anden ønsker et forbud mod privat affyring

Mere end hver anden (51 pct.) erklærer sig i 2023 helt eller delvist enig i, at der i Danmark bør indføres et forbud mod privat affyring af fyrværkeri, så det alene er professionelle fyrværkere, der tænder krudtet nytårsaften. Det er seks pct. flere end i 2022 og hele 11 pct. flere end i 2019, da Coop Analyse stillede spørgsmålet første gang.

Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri - samlede svarmuligheder

Spørgsmålet er af hensyn til pladsen forkortet over grafen. I undersøgelsen lød det: "Hvor enig eller uenig er du i følgende: Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri, så det alene er professionelle fyrværkere, der på udvalgte steder tænder krudtet nytårsaften."

I grafen er svarmulighederne 'Helt uenig' og 'Delvist uenig' lagt sammen. Det samme er 'Helt enig' og 'Delvist enig'.

Det er værd at bide mærke i, at hverken ’Ved ikke’ eller ’Hverken eller’ er vokset væsentligt over årene. Danskerne er altså ikke blevet mere tvivlende eller uafklarede i spørgsmålet. Det er heller ikke i besvarelserne ’Delvist enig’ og ’Delvist uenig’, vi ser ændringer. Det gør vi til gengæld i de mere afklarede svarmuligheder: ’Helt enig’ stiger fra 23 pct. i 2019 til 33 pct. i 2023, mens ’Helt uenig’ falder fra 26 pct. i 2019 til 16 pct. i år.

Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri

Om undersøgelsen

1.025 danskere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i slutningen af november 2023. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 15-74 år.