Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
30 91 92 66 Lars.Aarup@coop.dk

Sådan fejres sankthansaften

To ud af fem vil fejre sankthansaften den 23. juni 2019. Af dem vil hovedparten se bål. Middagen vil byde på skaldyr, rejer og mørbrad.

41% vil fejre sankthansaften

To ud af fem vil fejre sankthansaften i 2019, viser en undersøgelse gennemført i ugen op til den 23. juni. For hver femte (22%) er det endnu uvist, om midsommeren vil blive markeret eller ej, mens 37% svarer, at de ikke skal fejre sankthans. Til en fejring hører bål og for to ud af tre, der ved, de skal fejre sankthansaften, vil det ske i selskab med andre som enten vært eller gæst.

Skal du selv være gæst eller have gæster i år?

Af de 41%, der ved, de skal holde sankthansaften, skal to ud af tre have gæster eller være gæst.

Skaldyr, mørbrad og godt med vin og øl

Inden heksen sendes til Bloksbjerg, vil de fleste have sat en middag til livs – og i mange tilfælde vil den være lidt bedre end på en gennemsnitsaften. Det viser et kig i Coops Mad-O-meter, en databaser med mere end 1 mio. registrerede måltider spist af danskerne fra 2009 og frem til i dag. En sammenligning af måltiderne den 23. juni de seneste ti år med maden spist ugedagen inden sankthansaften viser, at bl.a. rejer og skaldyr, svinemørbrad, øl og vin optræder på markant flere tallerkner den 23. juni end den 22. juni. Grafen nedenfor viser, hvor meget mere danskerne spiser af de pågældende føde- og drikkevarer sankthansaften - hvor vi til gengæld spiser halvt så mange frikadeller som ugedagen før.

Det spiser vi mere sankthansaften end ugedagen før

Om undersøgelsen

Data om danskernes sankthansvaner er gennemført i uge 25 2019, blandt 1.005 repræsentativt udvalgte danskere. Konklusioner om maden sankthansaften stammer fra Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres, og som p.t. indeholder mere end 1. mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.