Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
Lars.Aarup@coop.dk

Sådan ser julen 2019 ud

Otte ud af ti glæder sig til jul, julemiddagen byder på både and og flæsk, mens 16% er klar på en vegetarisk juleaften. Se mere om danskernes julevaner her.

Juleglæde og lidt stress

Otte ud af ti (81%) glæder sig til jul, svarer de i midten af november 2019. Det er en lille stigning i forhold til 2008, da Coop Analyse stillede spørgsmålet første gang. 42% siger i 2019, at de ser frem til, at julen er overstået. Mere end hver tredje (37%) føler sig mere stresset i december end andre måneder. For 61% er der ingen forskel.

Glæder du dig til jul?

Hjemmebag og træer i stuen

63% bager selv til jul, mens en ud af tre ikke gør det. Helt det samme billede tegnede sig i 2008, da Coop Analyse stillede samme spørgsmål første gang. Er der børn i huset, bliver der i højere grad julebagt (75%), end hvis der ingen hjemmeboende børn er (59%). Et juletræ må der til, mener 46%. 14% forventer at købe et økologisk et af slagsen i 2019. Det svarer til de 12%, der efter eget udsagn gjorde det sidste år. 32% ved, at de vil hente et ikke-økologisk ind i stuen.

Tror du, at du/I køber et juletræ i år?

Julekalenderen

I 2019 svarer cirka hver tiende (9%), at de typisk har en u-landskalender i december. Mest populær er skrabekalenderen, som 53% kaster sig over i nedtællingen til den 24. Hver fjerde har en pakkekalender, mens hver tredje (35%) har en chokoladekalender. Hver fjerde (23%) har ingen kalender.

Hvilke julekalendere har din husstand typisk? 2009 og 2019

Den 24. december vil langt de fleste af os tilbringe aftenen med 3-5 eller 6-8 andre. Det samme gjaldt juleaften sidste år.

Hvor mange mennesker skal du holde juleaften sammen med i år?

Julemiddagen

Der kommer gerne flere slags kød på bordet den 24. december. 74% spiser and, mens 66% får flæskesteg. Til kødet hører både hvide og brunede kartofler og lun rødkålssalat. På fjerdepladsen over traditionsrig mad på middagstallerkenen kommer chips, som 58% får til julemiddagen. Et kig på regioner viser, at chips er markant mere udbredt vest for Storebælt. I Nordjylland spiser 78% chips, mens det samme gælder for 37% i hovedstadsområdet. 

Efter middagen venter for 89% risalamanden. Af dem får 66% varm kirsebærsauce, 14% kold mens 12% får både varm og kold. 8% spiser slet ikke kirsebærsauce. 7% svarer i undersøgelsen, at de køber færdiglavet eller delvis færdiglavet mad udefra juleaften.

Hvad spiser du/I af kød juleaften?

Hvilke af følgende spiser du juleaften?

Vegetarisk juleaften

11% svarer i undersøgelsen, at de kunne finde på at holde en vegetarisk juleaften, mens 5% svarer, at det gør de allerede. 9% får gæster i julen i år, som ikke spiser kød. Af dem, der får ikke-kødspisende visit, vil cirka tre ud af fire tage hensyn hertil og servere mad uden kød.

Restemad den 27. december?

Hvad ville du synes om at få serveret flæskesteg fra juleaften den 27. december? 52% svarer i undersøgelsen, at det er en god idé at servere resten af flæskestegen til et arrangement nogle dage senere. 24% finder det lidt specielt, men vil stadig spise stegen. 17% vil undgå at spise stegen. Da Coop Analyse stillede samme spørgsmål i 2014 svarede 46%, at det var en god idé, mens 22% ville undgå stegen.

Om undersøgelsen

966 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i november 2019. De 966 er de respondenter, der ud af 1016 efter eget udsagn fejrer jul. Nogle af resultaterne i undersøgelsen er sammenholdt med besvarelser fra tidligere år. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.