Julen ligner stort set sig selv, men der sker små ændringer - bl.a. i hvor meget and, vi spiser, og hvor meget vi glæder os til højtiden.
Der er sket en markant stigning i andelen af danskere, der glæder sig til julen. I 2008 gjaldt det 72%. Det tal er i 2020 vokset til 82%. Tallene for 2020 er uændrede i forhold til 2019, så coronaen har tilsyneladende ingen betydning haft i hverken positiv eller negativ retning på juleglæden. 41% af dem, der fejrer jul, glæder sig til, at den er overstået. I 2008 svarede 47% det samme.
Det ser fortsat svært ud for U-landskalenderen, som kun 5% i 2020 svarer, at de typisk køber. Én ud af fire (24%) har til gengæld en pakkekalender. Nogenlunde lige så mange (27%) har ingen kalender.
I gennemsnit vil der være syv personer samlet i hjemmene juleaften. 77% skal være mellem 2 og 9 personer i år. I 2019 gjaldt det samme for 69%. Én ud af fem (19%) svarer, at de bliver 10 eller flere juleaften 2020. 13% vil tilbringe juleaften sammen med nogen, som de ellers ikke har set hele året.
På bare to år er andelen af danskere, der spiser and juleaften, faldet fra 77% til 73%. Det er i sig selv et signifikant dyk, men til det skal lægges, at julen bygger på traditioner, hvorfor en ændring af vaner normalt vil ske over mange år. Hvad spiser de i stedet? Noget tyder på, at nogle forsøger sig med andre typer kød (okse, fisk eller lignende), mens der generelt ikke sker en særlig ændring i, hvor mange der udelader kødet. Et nærmere kig på respondenternes alder viser dog, at der er markant flere unge (7%), der ikke spiser kød juleaften. Det samme gælder for nul over 55 år og beskedne 3% i alderen 35-54 år.
Julemiddagen ligner i store træk 2019. Det gælder stadig, at kartoflerne spiller hovedrollen ved siden af kødet - uanset om det er hvide eller brunede kartofler - eller chips.
I undersøgelsen svarer 71%, at de i år vil bruge samme beløb på julegaver, som de gjorde sidste år. 12% vil bruge flere penge, mens 9% vil bruge færre. 8% ved det endnu ikke.
Der er en vis sandsynlighed for, at en del af gaverne under træet er genbrug. I hvert fald svarer knap hver tiende (9%), at de køber julegaver i genbrugsbutikker. Til det tal skal formentlig lægges dem, der køber genbrug via privatpersoner. 85% køber ikke julegaver i genbrugsbutikker.
1.002 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i december 2020. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.