Tomatsauce, ost og selvfølgelig... ananas? Over en tredjedel af danskerne skal have oksekød på deres pizza og én ud af seks er til dressing.
Det er svært at undervurdere hvor populær pizza er i Danmark. I gennemsnit spiste 9,1 pct. af danskerne pizza i løbet af en given dag i 2021, viser tal fra Coop Analyse’s Mad-o-Meter. I 2009 var det 6,4 pct. Men hvad propper vi egentlig på alle de pizzaer vi spiser?
De mest populære toppings, udover ost og tomatsauce, er oksekød, som knap to ud af fem (38 pct.) har svaret, at de skal have på deres yndlingspizza. Lige så mange sværger til løg (38 pct.), mens champignon følger efter med 35 pct. og pepperoni med 34 pct.
De efterfølgende toppings er der færre af os, der kan blive enige om. Ananas, der både er elsket og hadet, er at finde på cirka én ud af seks danskeres favoritpizza. Omtrent én ud af fem er til chili, jalapenos eller lign.
I undersøgelsen er spørgsmålet formuleret således: "Hvilke ingredienser er der på din favoritpizza? Hvis ikke du har nogen favoritpizza, angiv da dine svar i forhold til, hvad der er på den pizza, du oftest spiser."
Dit køn, alder og bopæl er med til at bestemme hvad du helst vil have på din pizza.
Bor du i hovedstadsområdet er der større sandsynlighed for, at du er til hvid pizza uden tomatsauce, eller at du skal have kartofler, oliven og pesto på. I Nordjylland er der flere, der vil have salat og dressing på deres pizza, og i Syddanmark er der større sandsynlighed for, at du støder på hawaii-pizza med ananas og skinke.
Pepperoni er mest populært blandt de 35-54-årige mænd – her kommer det på hele 49 pct. af de adspurgtes favoritpizza. Kun 24,5 pct af kvinderne i samme aldersgruppe har svaret det samme.
Én ud af fire respondenter (25 pct.) mellem 55 og 74 år er til ananas på deres pizza – kun 10 pct. af de 18-34-årige er enige.
924 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i marts 2022. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.