Hver anden vil helst have plastikskruelåg på mælkekartonen. Til gengæld fjerner mange det EU-bestemte fastgjorte låg, som både bliver sorteret rigtigt og forkert.
Hver anden (49 pct.) foretrækker plastikskruelåg på mælkekartonen, mens 35 pct. bedre kan lide foldelukningen. For de resterende i undersøgelsen er spørgsmålet enten ikke relevant (ni pct.) eller de ved det ikke (otte pct.).
Når danskerne møder et fastgjort plastiklåg på f.eks. mælke- og juicekartoner, vælger en tredjedel (32 pct.) at fjerne låget helt, mens hver anden (49 pct.) lader det sidde på emballagen. Hver tiende undgår helst kartoner og flasker med de fastmonterede skruelåg.
Spørgsmålet er i grafen forkortet af hensyn til pladsen. I undersøgelsen var det formuleret således: "Allerede nu kan du finde flasker og kartoner, hvor plastikskruelåget sidder fast. Målet er at sikre, at låget kommer med retur og kan genanvendes. Hvad gør du, når du får/skal åbne en karton/flaske med skruelåg?"
Af de 32 pct., der tager låget af, sorterer hver anden (50 pct.) det som plastik. 29 pct. sorterer låget sammen med drikkekartonen, mens 13 pct. smider det i restaffaldet. Syv pct. tænker ikke nærmere over, hvad der bliver af det lille stykke plastik.
Spørgsmålet er i grafen forkortet af hensyn til pladsen. I undersøgelsen blev det formuleret således: "Hvad gør du med låget, hvis du har taget det af kartonen eller flasken?"
1.025 danskere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i slutningen af november 2023. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 15-74 år.