Gå tilbage
analyse@coop.dk

Salmonella forbindes mest med æg og kylling

Stort set alle danskere har hørt om salmonella og ved, hvad det er. Der er dog stor forskel på, hvor meget vi tænker over bakterien, når vi håndterer forskellige råvarer.

Næsten alle kender til salmonella

Hele 96 pct. svarer i undersøgelsen, at de kender til salmonella og ved, hvad det er. Der er dog stor forskel på, hvor meget vi tænker over salmonella, når vi håndterer en række fødevarer.

Æg og fjerkræ er begge råvarer, som de fleste indimellem håndterer, og som samtidig får mange til at tænke på salmonella. Anderledes ser det ud, når menuen står på okse- eller svinekød, som får henholdsvis 41 og 49 pct. til at tænke på salmonella.

Grafen viser, hvor mange der tænker over salmonella, når de håndterer den pågældende råvare. De, der aldrig kommer i kontakt med råvaren, er sorteret fra. Spørgsmålet er stillet til de 96 pct., der kender til salmonella.

Tænker du over salmonella?

Grafen er baseret på dem, der både kender til salmonella (96 pct.) og håndterer den pågældende råvare. Det betyder, at 41 pct. af dem, der kender til salmonella og håndterer oksekød, tænker over salmonella, når de laver mad med oksekød - mere end hver anden (56 pct.) gør ikke. Anderledes ser det ud med fjerkræ og æg, hvor majoriteten tænker over salmonella. ’Ved ikke’-besvarelserne er sorteret fra i grafen.

Hver fjerde serverer gerne rå, ikke-pasteuriserede æg for andre

Hver fjerde dansker (24 pct.) er bekymret for selv at blive smittet eller smitte andre med salmonella via den mad, de tilbereder. Det gælder flere kvinder (28 pct.) end mænd (19 pct.). Syv ud af ti danskere (72 pct.) er ikke bekymrede. Alligevel serverer kun hver fjerde af os (25 pct.) rå æg (ikke pasteuriseret) for andre, f.eks. i en hjemmerørt mayonnaise, i hjemmelavet is eller lignende.

Om undersøgelsen

1.009 har deltaget i undersøgelsen, som blev gennemført i juni 2024. Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 18-74 år.