Gå tilbage
analyse@coop.dk

Både aftensmad og usund mad giver dårlig samvittighed

Mere end hver femte kvinde oplever mindst én gang om ugen, at aftensmaden giver dem dårlig samvittighed. Usund mad rammer også kvinder mere end mænd.

Hver femte får dårlig samvittighed af usund mad

Når danskerne sætter tænderne i kage, chips eller anden usund mad, giver det for en anseelig del af befolkningen hyppigt kvaler med samvittigheden. Én ud af fem får dårlig samvittighed ofte eller hver gang, de spiser noget usundt, mens hver tredje (33%) får det ”ind i mellem”.

Hvor ofte oplever du, at du får dårlig samvittighed, når du har spist noget usundt?

Kvinder føler mere skyld end mænd

Særligt kvinder rammes af dårlig samvittighed, når de spiser noget usundt. Ikke mindre end 29% får dårlig samvittighed ofte eller hver gang, de spiser noget usundt. Det samme gælder for 11% af mændene. Hver fjerde mand (25%) oplyser i øvrigt, at de aldrig får dårlig samvittighed over at spise noget usundt.

Hvor ofte oplever du, at du får dårlig samvittighed, når du har spist noget usundt?

Almindelig aftensmad opleves også som madsynd

Det er ikke kun fedt- eller sukkerfyldte snacks og andre usunde sager, der kan fremkalde skyldfølelsen i den danske befolkning. Også en almindelig omgang aftensmad kan udløse dårlig samvittighed. Næsten hver fjerde kvinde (23%) har dårlig samvittighed mindst en dag om ugen efter aftensmaden - blandt mænd 12%. Dog findes der også en gruppe af mennesker, der aldrig bliver ramt af madkvaler. Mere end hver tredje mand (37%) svarer, at de aldrig har dårlig samvittighed efter en omgang aftensmad. Det samme siger hver femte kvinde (20%).

Mener man, at aftensmåltidet var sundt, giver det også bonus i forhold til at undgå dårlig samvittighed. Hos de deltagere, der definerer deres seneste aftensmåltid som sundt eller meget sundt, er der nemlig en markant tendens til aldrig at have dårlig samvittighed efter aftensmaden.

Hvor ofte oplever du at få dårlig samvittighed eller fortryde, hvad du har spist, når du er færdig med aftensmåltidet?

Om undersøgelsen

2.024 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 16/17, 2012. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.