Tilbage til analyseoversigten

6 grøntsager står for halvdelen af salget

12. juli 2016
Vi vil så gerne spise flere af dem – grøntsagerne. Men vi ved ikke rigtig, hvad vi skal stille op med dem, og måske derfor er det gamle klassikere som kartofler, agurk og gulerødder, vi køber mest af, ligesom børn sætter størst pris på de grøntsager, der er lette at spise rå.

De grønne forhindringer

Vi vil gerne spise mere af det grønne, men når vi ikke helt kan indfri ønsket, skyldes det manglende idéer til, hvad vi skal stille op med grøntsagerne. Det handler til gengæld i mindre grad om prisen. Ser man på, hvordan forskellige aldersgrupper tilbereder grøntsagerne er der en klar tendens til, at de ældre oftere koger dem, mens de yngre i højere grad spiser dem rå.

”Hvad forhindrer dig i at spise flere grøntsager?” Prisen er ikke så afgørende. Det er til gengæld de manglende idéer til, hvordan vi bruger grøntsagerne.

6 favoritter, der styrer slagets gang

Et kig i Coops salgstal viser, at danskerne især køber tomater, kartofler, agurk, peberfrugt, gulerødder og løg. Salget af de seks favoritter overgår langt salget – både i værdig og vægt – af alle andre grøntsager tilsammen. Kartoflen, der ellers kan betragtes som en nationalgrøntsag, blev i 2015 overhalet af tomaten på omsætning.

Grafen er baseret på salgstal fra Coops butikker. Tallene er indekserede og viser, at hver gang Coop sælger for 100 kr. tomater, sælges for 97 kr. kartofler, 51 kr. agurker osv.

Børn og grøntsager

Der er nogle grøntsager, forældre slipper mere heldigt af sted med at servere end andre. Agurker, gulerødder, majs, ærter og kartofler er på like-listen, mens løg, hvidløg, ingefær, porre og pastinak skal skjules i maden. Børnenes hadeliste udgøres af radiser på 1. pladsen, asparges, rødkål, champignoner og rosenkål.

Du kan læse mere om grøntsager og andre vaner og trends i udgivelsen ”Danskernes madvaner 2016”. Her kan du bl.a. blive klogere på morgenmaden, conveniencebølgen, kødkulturen, medier under måltider, økologien fremover og meget andet. Linket findes du nedenfor.
  • Vidste du, at:

    Tomat har et kostfiberindhold på 1,4 gram pr 100 gram. Tomaten er derfor en fin og ikke en grov grøntsag. Tomater indeholder blandt andet vitaminerne A, B og C, og mineralet kalium.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Konklusionerne stammer fra Coop Analyses udgivelse "Danskernes Madvaner 2016", som du kan læse her.

Lars Aarup

Analysechef
30919266