Tilbage til analyseoversigten

Halvdelen af danskerne ønsker mindre kød

23. august 2018
Andelen af danskere, som skærer ned på kødet, stiger fortsat. Det sker særligt blandt de unge i aldersgruppen 15-34 år, hvor hver tredje minimum en dag om ugen udelader kødet. Samtidig mener to ud af fem danskere, at kødforbruget på samfundsplan bør reduceres.

Én ud af tre unge spiser vegetarisk ugentligt

Hver fjerde dansker (24%) spiser vegetarisk mindst en dag om ugen. Det er flere end for bare et år siden, hvor det tilsvarende tal var 20%. Udviklingen drives særligt af de unge under 35 år, hvor én ud af tre (34%) udelader kødet en dag om ugen eller oftere. For bare et år siden gjaldt det én ud af fire (26%) af de unge. I undersøgelsen svarer hver tyvende under 35 år (5%), at de lever vegetarisk eller vegansk og altså aldrig spiser kød eller fisk.

Yderligere fald i kødforbrug i sigte

I undersøgelsen har deltagerne også taget stilling til, hvorvidt det samlede kødforbrug i Danmark bør nedbringes. Det spørgsmål deler danskerne i to lige store lejre: 40% mener, at forbruget skal ned , mens 37% er uenige. Samtidig ønsker hver anden (51%) i en eller anden grad selv at spise mindre kød, end de gør i dag. Hver fjerde voksne dansker (27%) har det seneste år skåret ned på kødet og én ud af fem (20%) har en forventning om, at de om et år spiser mindre kød end de gør i dag.

”Fleksitar” er et nyt og udefineret begreb

Der findes ikke en fast definition på, hvad en ”fleksitar” er. Men alle er enige om, at det er en person, der ofte spiser måltider uden kød. I denne undersøgelse har deltagerne svaret på, hvor mange af deres ugentlige frokost- og aftensmåltider, der ikke indeholder kød, kødpålæg, fjerkræ eller fisk. 12% svarer, at de hver uge spiser mindst 3-4 frokostmåltider og mindst 3-4 aftensmåltider uden kød, kødpålæg, fjerkræ og fisk. Blandt de unge er tallet 18,5%. Mens hele 51% af danskerne har et kødfrit frokostmåltid mindst én gang om ugen.

Sundhed, klima og dyrevelfærd driver den grønne bølge

Når mange vælger at spise mindre kød eller helt udelader det, sker det særligt af hensyn til sundheden. Det svarer én ud af tre (36%). 27% svarer klima/miljø, mens 19% angiver dyrevelfærd som grund. Bandt de 15-34 årige er det hele 39%, der angiver klimaet som årsag til at spise mindre kød.

Opbakning til politiske tiltag, der fremmer grønnere mad

Deltagerne er i undersøgelsen blevet præsenteret for en række initiativer, der i forskellig grad kan fremme et grønnere forbrug. 77% mener, at momsen bør sænkes på frugt og grønt, kun seks % er uenige. 46% mener, at det altid bør være muligt i de offentlige køkkener at kunne vælge et vegetarisk måltid. 21% er uenige i dette. 41% mener, at der i folkeskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. 22% er uenige. 35% mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød; 28% er uenige. 26% mener, at staten bør investere mere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer; 37% er uenige. Blandt de unge er der flere enige end uenige. Det eneste initiativ, der hverken er særlig opbakning til i befolkningen eller blandt de unge, er at indføre en miljøafgift på kød. 61% er imod, mens mere beskedne 16% er for.
  • Vidste du, at:

  • Fakta og yderligere oplysninger

    1.514 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført sommeren 2018. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266