Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
30 91 92 66 Lars.Aarup@coop.dk

Halvdelen af danskerne ønsker mindre kød

Andelen af danskere, som skærer ned på kødet, stiger fortsat. Det sker særligt blandt de unge i aldersgruppen 15-34 år, hvor hver tredje minimum en dag om ugen udelader kødet.

En ud af tre unge spiser vegetarisk ugentligt

Hver fjerde dansker (24%) spiser vegetarisk mindst en dag om ugen. Det er flere end for bare et år siden, hvor det tilsvarende tal var 20%. Udviklingen drives særligt af de unge under 35 år, hvor én ud af tre (34%) udelader kødet en dag om ugen eller oftere. For bare et år siden gjaldt det én ud af fire (26%) af de unge. I undersøgelsen svarer hver tyvende under 35 år (5%), at de lever vegetarisk eller vegansk og altså aldrig spiser kød eller fisk.

Hvilken af følgende beskrivelser passer bedst på dig?

Én ud af tyve under 35 år betegner sig som enten vegetar eller veganer. I grafen her er svarmulighederne forkortet. I spørgeskemaet er de forskellige grupper defineret som: "Jeg spiser ofte kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr", "Jeg spiser vegansk (jeg spiser aldrig animalske fødevarer, heller ikke mejeriprodukter og æg mv.)", "Jeg spiser vegetarisk (jeg spiser aldrig kød, fjerkræ, fisk og skaldyr)", "Jeg spiser pescetarisk (jeg spiser aldrig kød og fjerkræ, men spiser fisk og skaldyr)", "Jeg spiser flexitarisk (jeg spiser vegetarisk en eller flere dage om ugen)"

Yderligere fald i kødforbrug i sigte

I undersøgelsen har deltagerne også taget stilling til, hvorvidt det samlede kødforbrug i Danmark bør nedbringes. Det spørgsmål deler danskerne i to lige store lejre: 40% mener, at forbruget skal ned , mens 37% er uenige. Samtidig ønsker hver anden (51%) i en eller anden grad selv at spise mindre kød, end de gør i dag. Hver fjerde voksne dansker (27%) har det seneste år skåret ned på kødet og én ud af fem (20%) har en forventning om, at de om et år spiser mindre kød end de gør i dag.

I hvilken grad har du et ønske om at spise mindre kød, kødpålæg, fjerkræ og/eller fisk end du gør i dag?

Mere end halvdelen af danskerne ønsker i en eller anden grad at spise mindre kød fremover.

"Fleksitar" er et nyt og udefineret begreb

Der findes ikke en fast definition på, hvad en ”flexitar” er. Men alle er enige om, at det er en person, der ofte spiser måltider uden kød. I denne undersøgelse har deltagerne svaret på, hvor mange af deres ugentlige frokost- og aftensmåltider, der ikke indeholder kød, kødpålæg, fjerkræ eller fisk. 12% svarer, at de hver uge spiser mindst 3-4 frokostmåltider og mindst 3-4 aftensmåltider uden kød, kødpålæg, fjerkræ og fisk. Blandt de unge er tallet 18,5%. Hele 51% af danskerne har et kødfrit frokostmåltid mindst én gang om ugen.

Sundhed, klima og dyrevelfærd driver den grønne bølge

Når mange vælger at spise mindre kød eller helt udelader det, sker det særligt af hensyn til sundheden. Det svarer én ud af tre (36%). 27% svarer klima/miljø, mens 19% angiver dyrevelfærd som grund. Bandt de 15-34 årige er det hele 39%, der angiver klimaet som årsag til at spise mindre kød.

Hvad er de primære årsager til, at du (til et eller flere måltider) undgår at spise kød, kødpålæg, fjerkræ og fisk? (vælg højst 3 svar)

Opbakning til politiske tiltag, der fremmer grønnere mad

Deltagerne er i undersøgelsen blevet præsenteret for en række initiativer, der i forskellig grad kan fremme et grønnere forbrug. 77% mener, at momsen bør sænkes på frugt og grønt, kun seks % er uenige. 46% mener, at det altid bør være muligt i de offentlige køkkener at kunne vælge et vegetarisk måltid. 21% er uenige i dette. 41% mener, at der i folkeskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. 22% er uenige. 35% mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød; 28% er uenige. 26% mener, at staten bør investere mere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer; 37% er uenige. Blandt de unge er der flere enige end uenige. Det eneste initiativ, der hverken er særlig opbakning til i befolkningen eller blandt de unge, er at indføre en miljøafgift på kød. 61% er imod, mens mere beskedne 16% er for.

Om undersøgelsen

1.514 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført sommeren 2018. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 15-74 år.