Tilbage til analyseoversigten

Kalorieangivelse

22. juni 2011
Tre ud af fem danskere foretrækker den mindre fede ret, når de gøres opmærksomme på kalorieindholdet. Kvinder er mest positive

Flere vælger den mindre fede ret, når de kender kalorieindholdet

Nogle mænd får tilsyneladende mere lyst til maden, når den indeholder flere kalorier
60 pct. af danskerne bliver positivt påvirkede af kalorieangivelser, dvs. tre ud af fem foretrækker at spise den mindre fede ret, når de oplyses om, hvor mange kalorier hver ret indeholder i forhold til når de ikke ved, hvor mange kalorier de to retter indeholder. Undersøgelsen viser, at kvinder er mere påvirkelige end mænd.

Mænd spiser mere fastfood end kvinder

Mere end to ud af fem danskere spiser fastfood minimum én gang om måneden
43 pct. af danskerne spiser én gang om måneden eller oftere mad fra McDonald’s, Burger King, KFC, Sunset, Subway, Dominos, benzinstationer, pølsevogne, DSB kiosker, 7-Eleven, pizzeriaer og lignende. Mænd spiser tilsyneladende oftere fastfood end kvinder. Mens 33 pct. af kvinderne gør det én gang om måneden eller oftere, gør hver anden mand (50 pct.) det samme. Ikke overraskende er det særligt de unge, der spiser fastfood. Således svarer hver femte i alderen 15-34 år (19 pct.), at de spiser fastfood minimum én gang om ugen. Syv pct. af de 35-54-årige gør det samme, mens kun én pct. af dem over 55 år svarer det samme.

Vi vil kende kalorieindholdet

64 pct. ønsker skiltning med kalorieindhold
64 pct. svarer i undersøgelsen, at de synes, der skal skiltes med kalorieindholdet på al fastfood på samme måde som der skiltes med prisen hos fastfood-kæderne. Kvinder er mere positive end mænd. Syv ud af ti kvinder (69 pct.) synes, at der skal skiltes. Det samme mener seks ud af ti mænd (59 pct.). Én ud af fem kvinder (20 pct.) synes ikke, at fastfood kæderne skal skilte med kalorierne. Det er 28 pct. af mændene enige i.

De tykkeste bliver mest påvirket

Jo højere BMI, desto mere bliver man forhold til sundheden positivt påvirket af kalorieangivelsen
Der er en sammenhæng mellem ens BMI, og hvor meget man bliver påvirket af kalorieangivelsen. Jo højere BMI, desto mere bliver man påvirkning i en kalorielet retning. Blandt de svært overvægtige (BMI over 30) er det kun 21 pct., der ikke bliver påvirkede af kalorieangivelser. Det tilsvarende tal for de undervægtige (BMI under 20) er 42 pct.

Sådan gjorde vi

Respondenterne blev præsenteret for retterne to gange - første gang uden kalorier, anden gang med
Respondenterne blev præsenteret for to retter ad gangen. De blev bedt om at markere på en skala, hvilken af de to typer mad, de ville foretrække at spise. Markøren var trinløs, hvorfor den kunne placeres, som de havde lyst. Respondenterne blev oplyst om, at jo tættere på en given madvare, de placerer markøren, jo mere foretrak de at spise den pågældende ret. Respondenterne blev præsenteret for de samme retter to gange. Første gang uden kalorieangivelse, anden gang med. De blev også oplyst om, hvor mange kalorier mænd og kvinder gennemsnitligt skal have om dagen.
  • Vidste du, at:

    1 kilokalorie (kcal) svarer til 4,19 kilojoule (kj). En mand, der vejer 70 kilo, forbrænder 1.100 kcal., hvis han går op ad trapper i en time, 200 kcal hvis han går langsomt i en time og 65 kcal når han sover.

  • Fakta og yderligere oplysninger

    984 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i uge 39, 2010. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.