Tilbage til analyseoversigten

Rundstykker deler danskerne

26. maj 2016
Danmark er splittet i to, når det gælder rundstykker. Skillelinjen går lige gennem Storebæltsbroen. Og så er rundstykker udpræget weekendmad.

Danmark har en rundstykgrænse

Storebælt skiller danskerne, når det handler om rundstykker. Fynboer og jyder spiser langt flere rundstykker end sjællænderne. For eksempel spiser kun 3,8% af københavnerne rundstykker til morgenmad på en gennemsnitlig dag. Det samme gør 13,3% af sønderjyderne.

Danmark har en rundstyk-grænse. Tallene er indekserede og viser, at sønderjyderne spiser 54% flere rundstykker til morgenmad end den gennemsnitlige dansker. Københavnerne ligger 57% under landsgennemsnittet.

Højtuddannede fravælger rundstykker

Folk med en kort uddannelse spiser flere rundstykker end folk med en lang uddannelse. På en gennemsnitlig dag spiser 6,5% af danskere med en lang uddannelse sammenlignet med 9,3% med en kort uddannelse rundstykker.

Indtaget af rundstykker er markant lavere blandt højtuddannede.

Rundstykker rimer på weekend

Rundstykker er en weekendspise. En søndag morgen spiser 15,2% af danskerne rundstykker, mens det samme gælder for 5% på en tirsdag. Sidst men ikke mindst viser undersøgelsen, at det særligt er den ældre generation, der kaster sig over rundstykker til morgenmad.

Lørdag og søndag står i rundstykkets tegn. Søndag bliver der spist tre gange så mange rundstykker som tirsdag.

  • Vidste du, at:

    Rundstykker er lavet på hvedemelsdej og bærer navne som Håndværker, Giffel og Krummer (kilde: da.wikipedia.org). 

  • Fakta og yderligere oplysninger

    Oplysninger om forbrug fordelt på landsdele, køn, alder m.v. er trukket ud af Coops Mad-O-meter – en database over danskernes madvaner, der dagligt opdateres og som p.t. indeholder mere end 1 mio. måltider. Respondenterne er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 74 år.

Lars Aarup

Analysechef
30919266