Gå tilbage
Lars Aarup, Analysechef
30 91 92 66 Lars.Aarup@coop.dk

Sådan ser julen 2021 ud

Hvor mange glæder sig til jul - og til den er overstået? Kommer der genbrugsgaver under juletræet, hjemmebag i kagedåsen og kødfri julemenuer? Få svar på det og meget andet her.

Vi glæder os - både til julen og til at den er overstået

Gennem tiden er vores glæde ved julen steget. I 2021 svarer 82% af danskerne, at de glæder sig til jul. Tilsvarende gjorde sig gældende de forgående år, hvor juleglæden har været ret stabil. Se sidste års juleundersøgelsen her.

De yngre glæder sig generelt lidt mere end de ældre. 87% af de 15-34-årige svarer i år, at de glæder sig, sammenlignet med 77% af de 55-74-årige. Men julen varer også længe, og det kan ses.

I 2021 er der for første gang flere af de adspurgte, der har svaret ”ja” til, at de glæder sig til at julen er overstået (46%), end der har svaret ”nej” (43%).

Mændene ser mest frem til, at julesæsonen er overstået. Mere end halvdelen (52%) af de adspurgte mænd glæder sig til, at julen er overstået. Det samme gælder kun 40% af kvinderne.

Glæder du dig til, at julen er overstået?

Hjemmebag er mest for kvinder, unge - og nordjyder

59% af danskerne bager selv til jul, men det er kvinder og unge, der bager mest. Nordjylland er den region i Danmark, hvor der bages allermest op til jul. Her bager to ud af tre. I hovedstadsområdet er der færrest, der julebager – her er det kun 55%.

Bager du selv til jul?

Julen bliver ikke helt uden corona-islæt

78% af alle adspurgte har svaret, at corona-pandemien ikke påvirker deres jul i 2021. 12% har svaret, at deres jul vil blive påvirket, men en næsten lige så stor andel (11%) ved ikke, hvorvidt pandemien vil påvirke deres jul i år. Det er værd at bemærke, at undersøgelsen er gennemført i slutningen af november, inden nye restriktioner blev indført gældende fra 10. december.

Påvirker corona-pandemien din jul i år?

Genbrugsgaver stiger langsomt i popularitet

På blot ét år er andelen af danskere, der køber secondhand-julegaver, steget med syv procentpoint. Det er i høj grad de unge, der driver udviklingen. I år regner cirka én ud af fire 18-34-årige (23%) med at købe én eller flere af deres julegaver brugt. I 2020 var det kun 14%, der svarede det samme.

Regner du med at købe genbrugsgaver i år?

Køn og alder har betydning for din julestress

For to ud af tre er december ikke mere stressende end resten af året. Én ud af fire (26%) er en smule mere stressede i december mens 7% svarer, at de føler sig meget mere stressede.

De yngre er mere stressede end de ældre. For de 18-34-årige har mere end én ud af 10 svaret, at de føler sig meget mere stressede, og hele 36% at de føler sig en smule mere stressede.

De mindst julestressede er mænd mellem 55-74 år. Her svarer mere end fire ud af fem, at de ikke føler sig stressede sammenlignet med resten af året.

Føler du dig mere stresset end normalt i december måned?

Skrabejulekalenderen er igen den uovertrufne vinder

Pakkekalenderen ser ud til langsomt at stige i popularitet, og i dag har cirka én ud af fire danskere en pakkekalender i husstanden. Sammenlignet med chokolade- og skrabejulekalendere er de dog relativt sjældne. Én ud af tre har en chokoladekalender, og skrabejulekalendere kan findes i mere end halvdelen (52%) af alle danske hjem.

Hvilke julekalendere har din husstand typisk?

Julen er traditionernes tid – særligt når vi skal til bords

Hvis du troede, at plantebaserede trends også er ved at indtage julebordet, så tager du fejl. And, med flæskesteg lige i hælene, er stadigvæk at finde til langt de fleste julemiddage. Næsten tre ud af fire (72%) spiser i 2021 and juleaften og over halvdelen af danskerne (59%) spiser flæskesteg. Siden 2016 er tallene for både and og flæskesteg faldet en smule, men dette skyldes, at flere vælger at spise enten det ene eller andet, frem for begge dele. Der har nemlig ikke været en tilsvarende stor stigning i den andel, der ikke serverer kød juleaften.

Hvad spiser du/I af kød juleaften?

Tilbehør og traditioner

Også når det kommer til juletilbehøret, er danskerne glade for traditioner. Brune og hvide kartofler kan findes på mere end fire ud af fem danske juleborde, og den lune rødkål hos to ud af tre. Franske kartofler er lige i hælene og optræder hos 62%.

Hvilke af følgende spiser du juleaften?

På trods af, at vores juletraditioner ikke ændrer sig væsentligt, er der tilsyneladende lidt flere i 2021 end i 2019, der får gæster til jul, som ikke spiser kød. Af dem, der får vegetar- eller veganer-gæster, vil tre ud af fire (75%) tage hensyn til dem ved at servere mad uden kød. I 2019 svarede 18% ”Nej”, men i år er denne andel faldet med fem procentpoint til 13%.

Får du gæster i julen, som ikke spiser kød?

Om undersøgelsen

1.010 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i perioden 18. - 25. november 2021. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.