Hvad har danskerne af planer for påsken – og hvor mange skal til påskefrokost? Hvad skal der være på et rigtigt påskefrokostbord og hvorfor er æg vigtigst?
To ud af fem (40%) svarer i undersøgelsen, de skal være hjemme i påsken. For danskere mellem 18 og 34 år er det dog kun én ud af tre (34%). Særligt unge kvinder rejser i stedet væk: 13% har svaret, at deres påskeferie byder på en rejse til udlandet. For kvinder mellem 55 og74 år er det kun 3%, der skal udenlands.
Én ud af fire (24%) er inviteret til påskefrokost som gæst og én ud af seks (16%) skal selv holde påskefrokost. To ud af tre (66%) skal slet ikke til påskefrokost – hverken som gæst eller som vært. Danskerne har tilsyneladende tradition for at tage til påskefrokost hos de ældre familiemedlemmer: 26% af de 55-74-årige har svaret, at de skal holde påskefrokost. Blandt de 15-34-årige er det kun 7%.
Færre end én ud af 10 puster æg i forbindelse med påsken. Påskeaktiviteten er mest populær blandt de 18-34-årige, hvor én ud af seks (16%) har svaret ja til spørgsmålet.
70% synes, at der bør være æg på et rigtigt påskefrokostbord – æg er faktisk lige så vigtigt som rugbrød, hvilket 69% mener hører til. Lyst brød er til gengæld ikke en nødvendighed – kun en ud af tre (32%) mener, at det bør være på påskebordet.
Over halvdelen (53%) af de adspurgte mener, at øl skal være til stede, mens snaps er lidt mindre populært: To ud af fem (40%) synes, at brændevinen skal til.
Grønne salater (22%), pålægssalater (21%) og lam (19%) mener en ud af fem hører til påskebordet.
1.004 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i marts 2022. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år.